The Tudors (4 Σαιζόν, 2007-2010)



Ιστορική δραματική σειρά της Peace Arch Entertainment για το Showtime, δημιουργία του Μάικλ Χερστ, με τους Τζόναθαν Ρυς Μέγερς, Χένρυ Κάβιλ, Άντονυ Μπρόφυ, Τζέημς Φρέην, Σάρα Μπόλγκερ, Γκάυ Κάρλετον, Νάταλι Ντόρμερ, Μαξ Μπράουν, Νικ Ντάνινγκ, Μαρία Ντόυλ Κέννεντυ, Σαμ Νηλ.

Εντυπωσιακή και γοητευτική τηλεοπτική αναπαράσταση για τα έργα, τις ημέρες και πρωτίστως τις νύχτες του Βασιλιά Ερρίκου του 8ου, του Οίκου των Τυδώρ. Από τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του, παντρεμένος ακόμα με τη γυναίκα του νεκρού αδελφού του, Αικατερίνη της Αραγονίας και τον θυελλώδη του έρωτα για την Ανν Μπολέυν, χάριν της οποίας η Αγγλία ασπάστηκε τον Προτεσταντισμό, μέχρι τα βαθιά του γεράματα, κάθε επεισόδιο της σειράς κινείται με περίσσια τέχνη και τεχνική από το ιστορικό έπος στο αισθηματικό δράμα. Ο Βασιλιάς με τις 6 Βασίλισσες, όπως έμεινε στην ιστορία ο Ερρίκος, πέρασε στην Ιστορία όχι μόνο για τις (νεκρές) γυναίκες της ζωής του μα και για το είσοδο της χώρας του σε μια νέα εποχή. 

Φιλόδοξος μα και ανασφαλής, ερωτιάρης αλλά και πνιγμένος στη μοναξιά του, απαιτητικός μα και αφοσιωμένος στους λίγους και εκλεκτούς της ζωής του (εκτός εάν αποφάσιζε να τους πάρει το κεφάλι), ο Ερρίκος ο 8ος δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει έμπνευση για μια μεγάλη και επική τηλεοπτική παραγωγή. Στη δεδομένη πλέον επιτυχία της σειράς αυτής έπαιξαν ρόλο πολλοί παράγοντες. Πρώτον το χρήμα που αποφάσισε να ρίξει το καλωδιακό δίκτυο Showtime που πάντοτε ανταγωνιζόταν δημιουργικά τις παραγωγές του HBO. Από την άλλη, το καλογραμμένο σενάριο συνδύαζε με μεγάλη επιτυχία την ιστορική καταγραφή με τις γκομενοδουλειές και την πολιτική με τα παρασκήνια στους ατελείωτους διαδρόμους και -πρωτίστως- τις κρεββατοκάμαρες των παλατιών. Τέλος, αν κάπου ευτύχησε μοναδικά η σειρά ήταν και στη διανομή των ρόλων, με τον Τζόναθαν Ρυς Μέγερς να δίνει ρεσιτάλ ως Βασιλιάς Ερρίκος, διαβολεμένα όμορφος και γοητευτικός αλλά και απίστευτα επικίνδυνος, απειλητικός και απρόβλεπτος. Κολλητός του, σύμβουλος και διαχρονικά στο πλευρό του, ακόμα και στα χρόνια της διαμάχης, ο Χένρυ Κάβιλ στον ρόλο του Καρόλου Μπράντον, όπου και ξεχώρισε με τη στακάτη παρουσία του στην οποία οφείλει και τη μετέπειτα καριέρα του, ενώ δεν μπορείς με τίποτα να παραβλέψεις την παρουσία της Νάταλι Ντόρμερ που μεταμορφώνεται σε μια μοναδικά αθώα και επικίνδυνη τσούλα Άννα Μπολέυν που έφερε τα πάνω-κάτω στη βασιλεία του Ερρίκου αλλά και στην ιστορία ολόκληρης της χώρας. 

Ιστορία, πόλεμοι, σκάνδαλα, σαπουνόπερα και ερωτικό δράμα σε συσκευασία υπερπαραγωγής, οι "Τυδώρ" κατόρθωσαν στις 4 σαιζόν τους (38 επεισόδια συνολικά) να καταγράψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, τηρώντας αλλά και προκαλώντας τις συμβάσεις του είδους, αλλοιώνοντας ή εξωρραΐζοντας την αίσθηση του χρόνου, ξεχειλώνοντας καμιά φορά την αφήγηση (ας το παραδεχτούμε, μετά την εκτέλεση της Άννας Μπολέυν, το ενδιαφέρον πέφτει κατακόρυφα, όμως έχεις εθιστεί και δεν σε νοιάζει), αλλά φροντίζοντας για ένα άρτιο εικαστικά και καλλιτεχνικά αποτέλεσμα που δεν προδίδει ούτε ένα λεπτό που του αφιέρωσες από τον χρόνο σου. Το γεγονός πως οποιαδήποτε άλλη ταινία ή σειρά που σχετίζεται με τους Τυδώρ ή με την Άννα Μπολέυν συγκρίνεται καταστροφικά με το σήριαλ, αποδεικνύει τη δύναμή του -πώς να ξεχάσεις την ήττα της "Άλλης ερωμένης του Βασιλιά" που είχε πέσει ακριβώς επάνω στο σήριαλ, κι ας είχε Νάταλι Πόρτμαν και Σκάρλετ Γιόχανσον. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)