Dodsworth (1936) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Χαμένα νειάτα

Δραματική ταινία των Samuel Goldwyn/United Artists σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλερ, με τους Γουώλτερ Χιούστον, Ρουθ Τσάτερτον, Πωλ Λούκας, Μαίρη Άστορ, Ντέηβιντ Νίβεν, Γκρέγκορυ Γκέη, Μαρία Ουσπένσκαγια.

Μετά την πώληση της αυτοκινητοβιομηχανίας του, ο μεγιστάνας Σαμ Ντόντσγουωρθ ακολουθεί την προτροπή της γυναίκας του και ξεκινά μαζί της για ένα μεγάλο ταξίδι χαλάρωσης στην Ευρώπη. Μόνο που το ταξίδι αυτό οδηγεί τελικά σε δρόμους αποξένωσης καθώς το ευτυχισμένο επί σειρά ετών αντρόγυνο ανακαλύπτει πως τελικά θέλουν διαφορετικά πράγματα από τη ζωή. 

Σπάνια έχει γίνει με τέτοια συγκλονιστική λεπτομέρεια η ανατομία ενός γάμου στη μεγάλη οθόνη, όσο σε αυτήν εδώ τη μέχρι το μεδούλι χολυγουντιανή παραγωγή του μακρινού 1936. Κι αν της θαυμάζεις κάτι ακόμα σπουδαιότερο σήμερα είναι η φρεσκάδα των ιδεών και η τόλμη να μιλήσει ανοιχτά χωρίς ίχνος καθωσπρεπισμού και συντηρητισμού, πολλώ δε μάλλον σε μια χρονική περίοδο που ενδεχομένως το αντίθετο θα περίμενε κανείς. Όμως, οι αλήθειες που ακούγονται από τα στόματα αυτού του μεγαλοαστικού ζευγαριού είναι συναρπαστικές ενόσω αποδεικνύουν ταυτόχρονα τη διαχρονικότητά τους, αφού εάν ξαναγύριζε κάποιος την ταινία σήμερα καρέ-καρέ δεν θα χρειαζόταν να πειράξει ούτε λέξη. Όταν όμως έχεις τέτοιο σενάριο δεν το πειράζεις. Και το σενάριο του Σίντνεϋ Χάουαρντ είναι μετρημένο λέξη-λέξη, σκηνή τη σκηνή. Η ιστορία βασίζεται στο βιβλίο του Σινκλαίρ Λιούις, γραμμένο το 1929, το οποίο ο Χάουαρντ διασκεύασε αρχικά για το θέατρο, με τον ίδιο πρωταγωνιστή (Γουώλτερ Χιούστον) να υποδύεται τον Σαμ Ντόντσγουωρθ και στο Μπρόντγουέυ το 1934. Μετά από 315 επιτυχημένες παραστάσεις, πήρε τον δρόμο για τον κινηματογράφο, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, με πανάκριβα σκηνικά που έπρεπε να αποτυπώσουν στο πανί κρουαζιερόπλοια, πολυσύχναστους σιδηροδρομικούς σταθμούς, ξενοδοχεία στο Παρίσι και παραθαλάσσιες βίλες στη Νάπολη. 

Ο φόβος των γηρατειών και της μοναξιάς, η ανάγκη για επιβεβαίωση, οι διχασμένοι έρωτες, αλλά και η τεράστια διαφορά στην κουλτούρα μεταξύ των δύο ακτών του Ατλαντικού αποδίδονται μοναδικά και με έναν υποδειγματικό κινηματογραφικό ρυθμό που καλύπτει ηπείρους, ωκεανούς και μήνες μέσα σε 98 μόλις λεπτά. Υποδειγματικές και οι ερμηνείες με δύο πρόσωπα να ξεχωρίζουν στη μνήμη: της Μαίρη Άστορ στον ρόλο της βρετανίδας ζωντοχήρας Ήντιθ Κόρτράιτ και της Μαρία Ουσπένσκαγια στον ρόλο της σκληρής βαρώνης Φον Όμπερσντορφ σε μια σκηνή αμείλικτης ειλικρίνειας. Η ταινία απέσπασε 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)