Manifest (Σαιζόν 1-3, 2018-2021)



Περιπετειώδης σειρά φαντασίας των Warner/Universal, δημιουργία του Τζεφ Ρέηκ, με τους Μελίσα Ρόξμπεργκ, Τζος Ντάλλας, Τζ. Ρ. Ραμίρεζ, Αθηνά Καλκάνις, Λούνα Μπλέιζ, Τζακ Μεσίνα, Παρβήν Καούρ.

Η Πτήση 828 της Montego από την Τζαμάικα στη Νέα Υόρκη πέφτει σε έντονες αναταραχές. Όταν προσγειώνονται, πλήρωμα και επιβάτες μαθαίνουν έκθαμβοι από τον Αρχηγό της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας πως έχουν περάσει πεντέμισι χρόνια από τότε που απογειώθηκαν, περίοδος κατά την οποία όλοι τούς θεωρούσαν νεκρούς. Στην προσπάθειά τους να επανενταχθούν όσο πιο αρμονικά γίνεται στην καθημερινότητά τους, διαπιστώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο, χωρίς να συνυπολογίσουν πως φωνές στο μυαλό τους και οράματα τούς προειδοποιούν για γεγονότα που θα συμβούν.

Δίνει την εντύπωση ενός νέου "Lost" από την ανάποδη. Εδώ οι επιβάτες του αεροσκάφους αντί να βρεθούν σε ένα ερημονήσι φτάνουν κανονικά στον προορισμό τους, αλλά πεντέμισι χρόνια μετά, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα τι είχε μεσολαβήσει όλο αυτό το διάστημα, αφού για εκείνους δεν πέρασε ούτε ένα λεπτό. Ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα η ίντριγκα και άκρως εντυπωσιακό το πρώτο επεισόδιο το οποίο μάς εισάγει στο μυστήριο. Το γεγονός δε των "υπερδυνάμεων" που σταδιακά ανακαλύπτουμε πως απέκτησαν οι επιβάτες πάει τη σειρά ένα βήμα πιο πέρα, καθώς όλοι τους έχουν αυτά τα παράξενα οράματα και ακούσματα που τους προειδοποιούν με αμφίσημο τρόπο για πράγματα που θα συμβούν στους ίδιους ή στο περιβάλλον τους. Αυτό το εύρημα επιτρέπει στη σειρά να αποκτά και μια αυτοτέλεια σε κάθε επεισόδιο, αφού πέραν της γενικής ιστορίας έχουμε να ασχοληθούμε και την έκβαση στην οποία οδηγεί το κάθε "κάλεσμα" όπως οι ίδιοι τα αποκαλούν. 

Όμως, το συνολικό αποτέλεσμα είναι κάπως άνισο και αμήχανο. Από τη μια το μυστήριο της απώλειας χρόνου εξακολουθεί να υφίσταται χωρίς καμία εξήγηση και από την άλλη προστίθενται σε αυτό και άλλες παράμετροι που -ναι, εντάξει- εντείνουν το ενδιαφέρον, αλλά δεν οδηγούν και πουθενά. Την ίδια στιγμή, τα διαπροσωπικά των ηρώων είναι φορές που μας απασχολούν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι το είδος της σειράς επιτρέπει, με μια ευρύτερη κλάψα που ενίοτε αποσυντονίζει. Ή αν το διαβάσουμε ανάποδα όλο αυτό, τότε το προσωπικό δράμα που όντως έχει ενδιαφέρον μετά από αυτήν την απώλεια τόσων χρόνων θα μπορούσε να έχει ένα αυτόνομο ενδιαφέρον χωρίς την προσθήκη έξτρα μεταφυσικών στοιχείων. Το "Manifest" προσπαθεί να εξισορροπήσει και τους δύο παράγοντες της ιστορίας, αλλά δεν λες ότι το πράττει και με απόλυτη σαφήνεια και επιτυχία και έτσι χάνει στα σημεία. Πάντως, στο πλαίσιο μιας εβδομαδιαίας σειράς σε ανοιχτό δίκτυο (το NBC τη μεταδίδει στις ΗΠΑ) την παρακολουθείς ευχάριστα μολονότι περιορίζεις τις προσδοκίες σου από ένα σημείο και μετά. 

Δίκτυο και δημιουργοί (ο Ρόμπερτ Ζεμέκις είναι μεταξύ των παραγωγών) συμφώνησαν να πάει και για δεύτερη σαιζόν, στην οποία προστέθηκε ακόμα μία παράμετρος στο όλο μυστήριο, αυτή της "ημερομηνίας θανάτου", αφού όπως προκύπτει από διάφορα περιστατικά, οι επιζήσαντες τελικά πεθαίνουν με "χρονοκαθυστέρηση" αντίστοιχη του χρόνου που έχουν "χάσει". Αντίστοιχο ενδιαφέρον έχει και η εκμετάλλευση του περιστατικού από θρησκευτικές κάστες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, ενώ καλοδεχούμενη, τέλος, ήταν και η προσθήκη μιας κάποιας καθαρόαιμης "αστυνομικής" δράσης σε ορισμένα από τα επεισόδια. Πάντως, μολονότι με έναν περισσότερο αέρα σιγουριάς, το "Manifest" μοιάζει ακόμα σαν να θέλει να βρει τον δρόμο του, αλλά και τη θέση του στα σύγχρονα τηλεοπτικά πράγματα. Θα δούμε αν θα τα καταφέρει να αφήσει το στίγμα του στην τρίτη περίοδο, η οποία ήδη εγκρίθηκε αλλά λόγω κορωνοϊού είναι άγνωστο πότε θα μεταδοθεί.

Ιανουάριο του 2021 τελικά ξεκίνησε η τρίτη περίοδος, η οποία ξαφνικά έκανε και την έκπληξη. Με την ιστορία να ανακαλύπτει νέα μονοπάτια και να συνδυάζει αρμονικά την επιστημονική φαντασία με το μεταφυσικό και το "Θείο", το Manifest εξελίσσει μια δυναμική σε κάθε του επεισόδιο, που τηρουμένων των αναλογιών της ανοιχτής τηλεόρασης βγάζει μια καλοδεχούμενη τόλμη. Η ανησυχία μετατρέπεται σε αγωνία, ακόμη και τρόμο σε κάποιες σκηνές, τα εφφέ -βάσει του σεναρίου- αναδεικνύουν μεγαλοπρέπεια στο θέμα, την ίδια στιγμή που η ιστορία παύει να αφορά τους επιβάτες της Πτήσης 828 και να γίνεται πλέον οικουμενική. Θεωρίες συνωμοσίας συναντούν σελίδες της Βίβλου, επιστρέφουν εχθροί από το παρελθόν, νέοι σύμμαχοι (;) έρχονται στο προσκήνιο και εν γένει τα πάντα αποκτούν σταδιακά νοημα, ουσία και υπόσταση. Μόνο που κατά πως φαίνεται ήταν ήδη αργά για να συγκινηθεί ο μέσος τηλεθεατής του NBC, οπότε το δίκτυο αποφάσισε να την ακυρώσει μετά το πέρας των 13 επεισοδίων του 3ου κύκλου. Και ακριβώς στο σημείο που όλοι όσοι είχαμε επιβιβαστεί στην πτήση αυτή αρχίσαμε να βρίζουμε διότι -μαντέψτε!- η σαιζόν δεν ολοκληρώνει την ιστορία αλλά την αφήνει μετέωρη σε κρίσιμο σημείο, ήρθε ως σωτήρας το Netflix που απέκτησε τα δικαιώματα του "Manifest", το οποίο και θα ολοκληρώσει με έναν χορταστικό 4ο κύκλο 20 επεισοδίων.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)