The Rose (1979)



Ελληνικός τίτλος: Το Τριαντάφυλλο

Μουσική δραματική ταινία της Fox, σε σκηνοθεσία Μαρκ Ράυντελ, με τους Μπετ Μίντλερ, Άλαν Μπέητς, Φρέντερικ Φόρεστ, Ντέηβιντ Κηθ, Χάρρυ Ντην Στάντον.

Βρισκόμαστε στα τέλη του 1969, όταν η Μαίρη Ρόουζ Φόστερ βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της αλλά και στο ναδίρ της ύπαρξής της. Τεράστια σταρ της ροκ μουσικής σκηνής, η Ρόουζ -το Τριαντάφυλλο, όπως την αποκαλούν- είναι μια γυναίκα καμμένη από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, μα πρωτίστως από την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στον ίδιο της τον εαυτό. Η αλήθεια είναι πως τη νιώθει την κούραση και την εξάντληση και είναι πολλές οι φορές που ζητά από τον ατζέντη της να σταματήσει για έναν χρόνο. Εκείνος όμως πάντοτε της το αρνείται, απειλώντας την πως αν σταματήσει τότε θα έρθει και το τέλος. Ανάλγητος και φιλοχρήματος ο ίδιος, δεν παύει εντούτοις να αντιλαμβάνεται πως η επιθυμία της Ρόουζ για αυτό το μακρύ διάλειμμα δεν αποτελεί προϊόν ώριμης σκέψης μα ακόμα μια πρόφαση αυτοκαταστροφής. Και έτσι, η περιοδεία συνεχίζεται στον δρόμο προς την ιδιαίτερη πατρίδα της, με τη συναυλία της εκεί να έχει τεράστια σημασία για τη Ρόουζ, αφού έφυγε ως ένα τίποτα και επιστρέφει ως το υπέρτατο είδωλο. 

Μεγάλο κινηματογραφικό event της σαιζόν 1979-1980 υπήρξε τούτη εδώ η ταινία που συνέστησε στον κόσμο της Μπετ Μίντλερ οριοθετώντας την καριέρα της -μια καριέρα όμως που ουδέποτε απογειώθηκε ουσιαστικά. Ελαφρώς βασισμένο στη ζωή της Τζάνις Τζόπλιν, το "Τριαντάφυλλο' (που αρχικά επρόκειτο να ονομαστεί "Μαργαριτάρι" από τον τελευταίο δίσκο που κυκλοφόρησε η Τζόπλιν, χωρίς όμως να συμφωνεί τελικά η οικογένειά της) θέλει να είναι μια ταινία που μιλά για τη μουσική,την εκμετάλλευση, την εξιλέωση, το χρήμα και τον έρωτα, μα πάνω απ' όλα για τα μεγάλα αστέρια που καίγονται με μεγάλες φλόγες. Και εν πολλοίς το κατορθώνει με όλον αυτόν το ιλιγγιώδη ρεαλισμό με τον οποίο αποτυπώνει τις στιγμές της Ρόουζ επάνω και κάτω από τη σκηνή, υποβοηθούμενη βέβαια από τη σαρωτική Μπετ Μίντλερ που μοιάζει να αφήνεται σε αρχέγονα ένστικτα, ειδικά όταν τραγουδάει. Έχει όμως μια υπερβολή το όλον, καθώς τα πάντα ακούγονται, παίζονται και συμβαίνουν φωναχτά, χωρίς ποτέ να δίνεται η ευκαιρία στους ηθοποιούς, στην ταινία και στους θεατές να πάρουν μια ανάσα πριν το επόμενο υστερικό επεισόδιο. Ναι, αυτήν την τρέλα ενός μυαλού καμμένου θέλουν να αποτυπώσουν σενάριο και σκηνοθεσία, μα βρε αδελφέ, κάνε και ένα διάλειμμα, άσε μας να δούμε αυτήν τη γυναίκα νηφάλια ώστε να αντιληφθούμε τι εννοεί πραγματικά και τι είναι προϊόν του ταλαιπωρημένου της μυαλού. Η ταινία ήταν υποψήφια για 4 Όσκαρ., ενώ το ομότιτλο τραγούδι της έγινε διαχρονική και παγκόσμια επιτυχία.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Disorder (2024)

Αρραβωνιάσματα (1950) (Α/Μ)

O τελευταίος πειρασμός (1964) (Α/Μ)

Les amours d'Anaïs (2021)

Κινηματογράφοι- Village @ The Mall (Αίθουσες 1-11)