Black Christmas (1974)


Εναλλακτικός τίτλος: Silent Night, Evil Night
Ελληνικός τίτλος: Τρόμος στο παρθεναγωγείο

Θρίλερ σε σκηνοθεσία Μπομπ Κλαρκ, με τους Ολίβια Χάσεϋ, Κηρ Ντουλία, Μάργκοτ Κίντερ, Τζων Σάξον, Μάριαν Γουώλντμαν, Άντρεα Μάρτιν, Αρτ Χιντλ.

Παραμονές Χριστουγέννων και τα κορίτσια μιας αδελφότητας στο Πανεπιστήμιο προετοιμάζονται για τις διακοπές τους. Κάποιος άγνωστος που τηλεφωνεί και είτε μουγκρίζει είτε μιλά χυδαία δημιουργεί μια αρχική ανησυχία, αλλά οι περισσότερες πιστεύουν πως είναι κάποιο αγόρι από παρακείμενη εστία που τους κάνει πλάκα. Αυτό που δεν είναι καθόλου αστείο είναι πως μια από τις κοπέλες δολοφονείται μέσα στο σπίτι. Όταν δεν εμφανίζεται το επόμενο πρωινό για να συναντήσει τον πατέρα της που είχε έρθει να την πάρει για να περάσουν τις γιορτές οικογενειακά, δηλώνουν μεν την εξαφάνισή της στην αστυνομία, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν πως απλά την έκανε μόνη της για κάπου πιο διασκεδαστικά. Ο δολοφόνος όμως εξακολουθεί να παραμονεύει μέσα στο σπίτι.

Πρόκειται για μία από αυτές τις μικρές, παρεξηγημένες και χαμένες στον χρόνο ταινίες που ομολογώ πως αν δεν είχε υπάρξει το remake του 2019 ("Μαύρα Χριστούγεννα" παίχτηκε στην Ελλάδα) δεν θα είχα ανακαλύψει. Και ξέρετε κάτι; Είναι καλή. Όχι μόνο γιατί αποφεύγει κάθε ίχνος sexploitation και πλημμύρας αίματος, αλλά και επειδή αν το καλοσκεφτούμε είναι ίσως η ταινία που έθεσε τις βάσεις για το είδος του slasher που θα ακολουθούσε αργότερα, με τη "Νύχτα με τις μάσκες" ή το "Παρασκευή και 13". Κλειστοφοβικός, με δόσεις χιούμορ αλλά αρκούντως απειλητικός, ο "Τρόμος στο παρθεναγωγείο" (τι τίτλος κι αυτός στην Ελλάδα!) χρησιμοποιεί σε σωστές δόσεις τα υποκειμενικά πλάνα για να αποκρύψει την ταυτότητα του δολοφόνου, αποφεύγοντας μουσικά ξεσπάσματα ή ξαφνικά τινάγματα που θα θα προκαλούσαν εύκολα τον φόβο. Είναι όλη η ατμόσφαιρα ρεαλιστικά υποβλητική, όπως ρεαλιστικοί είναι και οι χαρακτήρες που συναντάμε, από τις ανέμελες κοπέλες της αδελφότητας μέχρι τον αφελή αστυνομικό και την αλκοολική προϊσταμένη. Φωτογραφία και μοντάζ βοηθούν στην αφήγηση και δίνουν τον απαιτούμενο ρυθμό και τόνο στο σενάριο, που μοιάζει να μην έχει ούτε μια περιττή σκηνή. Το δε πρωτότυπο φινάλε (που συνδέεται άρρηκτα με την πρώτη εικόνα του φιλμ) είναι σαν να υπαινίσσεται πως ο τρόμος που συναντήσαμε να κρύβεται στην εστία είναι διαχρονικός... Υπήρχε πριν από το φιλμ και θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

Στη σκηνοθεσία συναντάμε τον Μπομπ Κλαρκ, ο οποίος κατόρθωσε με την ταινία αυτή να δημιουργήσει ένα κύμα πιστών ακολούθων του φιλμ, κάτι που επανέλαβε 9 χρόνια αργότερα με την κωμική "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" -φαίνεται πως κάτι τρέχει με αυτόν τον σκηνοθέτη και τα Χριστούγεννα. Στο καστ συναντάμε την Ολίβια Χάσεϋ, την Ιουλιέτα του Φράνκο Τζεφιρέλι, τη Μάργκοτ Κίντερ (η Λόις του πρώτου "Σούπερμαν") και τον Κηρ Ντουλία του "2001". Η ταινία (που είναι καναδέζικη παραγωγή) τις πρώτες ημέρες των προβολών της στις ΗΠΑ παίχτηκε με τον τίτλο "Silent Night, Evil Night", καθώς η Warner που είχε τη διανομή της φοβήθηκε ότι το "Black Christmas" θα παρέπεμπε σε ταινία blackploitation. Γυρίστηκε ακόμα ένα remake το 2006.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές Made in Christmas, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΘρίλερ και ταινίες τρόμου εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Fourmi (2019)

Ο Θόδωρος και το δίκανο (1962) (Α/Μ)