Dexter (8 Σαιζόν, 2006-2013)








Δραματική, αστυνομική σειρά του Showtime, δημιουργία του Τζέημς Μάνος Τζούνιορ, με τους Μάικλ Σ. Χωλ, Τζένιφερ Κάρπεντερ, Ντέηβιντ Ζάγιας, Τζέημς Ρεμάρ, Σι Ες Λη, Λούνα Λώρεν Βελέζ, Ντέσμοντ Χάρινγκτον. 

Ο Ντέξτερ Μόργκαν είναι έξυπνος, είναι γοητευτικός, είναι άριστος στη δουλειά του, είναι και κατ' εξακολούθηση δολοφόνος. Το πρωί επιλύει φόνους, το βράδυ τους υλοποιεί. Εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης στη Σήμανση του Αστυνομικού Τμήματος του Μαϊάμι και αμείλικτος διώκτης εγκληματιών που κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τον νόμο, ο Ντέξτερ εξισορροπεί τις δύο του ζωές υπακούοντας κατά γράμμα στον κώδικα που έφτιαξαν μαζί με τον πατέρα του, επίσης Αστυνομικό, που του υπέδειξε την τιμωρία ατιμώρητων εγκληματιών ως τη μοναδική διέξοδο έκφρασης της δικής του δολοφονικής μανίας. Βλέπετε, ο Ντέξτερ Μόργκαν δεν είναι απλά ένας αυτόκλητος τιμωρός, μα ψυχοπαθής δολοφόνος που έχει βρει τον τρόπο, αντί να σκοτώνει δεξιά και αριστερά, να διοχετεύει τη μανία του, ας πούμε, για καλό σκοπό. 

Υπήρξε από τα πιο ανατρεπτικά και γεμάτα ανυπομονησία τηλεοπτικά μας ραντεβού για 8 ολόκληρα χρόνια, ενώ έδωσε την ευκαιρία στον πρωταγωνιστή του, τον Μάικλ Σ. Χωλ για έναν ακόμα εμβληματικό ρόλο, λίγο μετά αυτόν του Ντέηβιντ Φίσερ, στο "Γραφείο Κηδειών Φίσερ" του ΗΒΟ, αναδεικνύοντάς τον μάλιστα σε μέγιστη cult φάτσα της τηλεόρασης. Άθλος όντως ο ρόλος για τον πρωταγωνιστή του, που κατόρθωσε σε αλλεπάλληλες σαιζόν να αποδώσει σωρεία συναισθημάτων και εσωτερικών συγκρούσεων υπό το προσωπείο του αξιοσέβαστου πολίτη, με την παράνοια στο βλέμμα και στα καυστικά σχόλια της αφήγησης. Βέβαια, τα μεγαλύτερα εύσημα ανήκουν στους σεναριογράφους της σειράς που πήραν την κεντρική ιδέα από το βιβλίο "Darkly Dreaming Dexter" του Τζεφ Λίντσεϋ και την ανέδειξαν υποδειγματικά, πλάθοντας ένα αξιομνημόνευτο καστ χαρακτήρων και ακολουθώντας μονοπάτια δύσκολης αφήγησης, πάντοτε όμως δεξιότεχνα και με φροντίδα στις απαιτούμενες ισορροπίες. Την ίδια παιχνιδιάρα διάθεση ακολούθησε και η σκηνοθεσία της σειράς που πάντοτε ακροβατούσε ανάμεσα στον θάνατο και την ιλαρότητα, με μοντάζ, φωτογραφία και μουσική να προσυπογράφουν με περίσσια λεπτομέρεια την κάθε σκηνή. Ιδιαίτερη και εξαιρετική τηλεόραση που έκανε τη διαφορά, ο "Ντέξτερ" θα επιστρέψει το 2021 με μια μίνι σειρά που θα μιλά για "Νέο αίμα". Ανυπομονούμε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)