The Wolf Man (1941) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Ο λυκάνθρωπος

Ταινία τρόμου της Universal σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Βάγκνερ, με τους Λον Τσάνεϋ Τζούνιορ, Έβελυν Άνκερς, Κλωντ Ρέινς, Γουώρεν Γουίλλιαμ, Μπέλα Λουγκόζι, Μαρία Ουσπένσκαγια.

Ο Λώρενς Τάλμποτ επιστρέφει από την Αμερική στον οικογενειακό τους πύργο στην Ουαλία, λίγο μετά τον θάνατο του αδελφού του και με σκοπό να ανακτήσει τη σχέση του με τον πατέρα του, ο οποίος τον υποδέχεται με χαρά. Λίγο μετά την άφιξή του και συνοδεύοντας την Γκουέν Κόνιφ, την οποία ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα, στο τοπικό πανηγύρι, ένας λύκος επιτίθεται στη φίλη της και ο Λώρενς τον σκοτώνει, όχι όμως αρκετά έγκαιρα, αφού η νεαρή Τζένυ ήταν ήδη νεκρή και ο ίδιος είχε δεχτεί μια δυνατή δαγκωματιά στο στήθος. Όταν όμως καταφθάνει η ασυνομία, με έκπληξη αντικρίζουν δίπλα στο πτώμα της κοπέλας όχι έναν λύκο μα τον τσιγγάνο που έλεγε τις μοίρες στο πανηγύρι.

Αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες ταινίες "τεράτων" της Universal, ο "Λυκάνθρωπος" χαίρει πρωτίστως ενός εξαιρετικού, πρωτότυπου μάλιστα, σεναρίου (Κερτ Σίοντμακ) το οποίο αναδεικνύει τον τρόμο μέσα από το μυστήριο και το άγνωστο. Με την εταιρεία να έχει εξειδικευθεί όσο καμιά στον κινηματογράφο του φανταστικού, είναι εμφανές πλέον πως έδιναν μεγάλη σημασία και στην ουσία της κάθε ταινίας παρά απλά και μόνο στις εντυπώσεις που θα προκαλούσε στους παρθένους σε τέτοια θεάματα θεατές της εποχής. Εδώ λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωμένη και μάλιστα βαθιά τραγική ιστορία, ενός ανθρώπου που χάνει δυο γιους και μιας κατάρας που αφήνει πίσω της πόνο και δυστυχία, καθώς μάλιστα ο εκάστοτε δράστης και φορέας της κατάρας του Λυκανθρώπου ουδέποτε την επιθύμησε ή την προκάλεσε συνειδητά. 

Ατμοσφαιρική φωτογραφία με το πλατώ της Universal να μεταμορφώνεται στη νυχτερινή εξοχή της Ουαλίας, διακρική μα συναισθηματικής φόρτισης η χρήση της μουσικής, ενώ δεν μπορείς να μην επικροτήσεις τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη επί της οθόνης μεταμόρφωση, ο οποίος δεν περιορίζεται από τις τεχνικές αδυναμίες της εποχής, αλλά αντιθέτως τις αναγνωρίζει και τις αξιοποιεί για μια σκηνή βαθιά υποβλητική και εν τέλει περισσότερο τρομακτική. Στο καστ συναντάμε τον Λον Τσάνεϋ Τζούνιορ στον ρόλο του Λώρενς Τάλμποτ, που δεν είναι άλλος από τον γιο του εμβληματικού ηθοποιού του βωβού τρόμου Λον Τσάνεϋ. Στον ρόλο του τσιγγάνου συναντάμε τον Μπέλα Λουγκόζι, ενώ επίσης ως τσιγγάνα εμφανίζεται η μοναδική Μαρία Ουσπένσκαγια, που αποδεικνύει πως όποιος κι αν είναι ο ρόλος, εάν είσαι μεγάλο ταλέντο τον μετατρέπεις σε ρολάρα. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)