Voyage to the Prehistoric Planet (1965)


Ταινία επιστημονικής φαντασίας σε σκηνοθεσία Κέρτις Χάρινγκτον (ως Τζων Σεμπάστιαν), με τους Μπάζιλ Ράθμπόουν, Φέιθ Ντόμεργκιου, Γκεόργκι Τιτς, Γιούρι Σάραντσεφ, Βλαντιμίρ Γεμελυάνοφ, Γκενάντι Βέρνοφ (ως Ρόμπερτ Σαντάλ), Γκεόργκι Ζόνοφ (ως Κερτ Μπόντεν).

Το έτος 2020, μετά την αποικιοποίηση της Σελήνης, η ανθρωπότητα έχει στρέψει το επιστημονικό της ενδιαφέρον προς την Αφροδίτη. Έτσι, τρία διαστημόπλοια ξεκινούν το ταξίδι τους από τον Σεληνιακό Σταθμό 7 με κατεύθυνση τον γειτονικό μας πλανήτη, όταν το ένα από αυτά, το Καπέλα, καταστρέφεται από μετεωρίτη. Με τη διοίκηση της αποστολής να βρίσκεται στα χέρια της δρ. Μάρσα Έβανς που επιβαίνει του Βέγκα, το πλήρωμα του Σείριου μαζί με το ρομπότ της αποστολής, τον Τζων, κατευθύνεται προς το άγνωστο, καθώς προσεδαφίζονται στην επιφάνεια του ανεξερεύνητου πλανήτη. 

Λοιπόν, διαβάσατε καστ και υπόθεση; Ξεχάστε τα τώρα, αφού τα πάντα είναι σχεδόν ψέματα, με την ίδια την ταινία να είναι σχεδόν απάτη. Κατ΄ αρχάς, η ταινία "Voyage to the Prehistoric Planet" δεν υπάρχει. Αυτή που όντως υπάρχει είναι η ταινία "Planeta bur" (Ο Πλανήτης των Καταιγίδων), σοβιετικής παραγωγής, σε σκηνοθεσία Πάβελ Κλούσαντσεφ, γυρισμένη το 1962. Εδώ λοιπόν εμπλέκεται στην ιστορία ο διαβόητος Ρότζερ Κόρμαν, ο οποίος αγοράζει τα δικαιώματα της σοβιετικής ταινίας και τι κάνει ο θεούλης; Κόβει-ράβει τις σκηνές της, γυρίζει κάποια εξτραδάκια για να δικαιολογήσουν τη νέα υπόθεση, ντουμπλάρει τους ρώσους ηθοποιούς και από μια ταινία βγάζει δύο: Το "Voyage to the Prehistoric Planet" και το "Voyage to the Planet of Prehistoric Women" το οποίο κυκλοφόρησε το 1968. Έτσι, από μια ταινία των 74', ο Κόρμαν κυκλοφόρησε δύο, απλά γυρίζοντας κάποιες νέες σκηνές για να δουλέψει το κόψε-ράψε. Στην περίπτωση τούτης εδώ της ταινίας, χρησιμοποιεί τον Μπάζιλ Ράθμποουν, διάσημο κινηματογραφικό Σέρλοκ Χολμς στα χρόνια του '40, και τη βασίλισσα των horror Β movies Φέιθ Ντόμεργκιου, οι οποίοι -ο καθένας από το πόστο του- παρακολουθούν και συντονίζουν την αποστολή των αστροναυτών στην επιφάνεια της Αφροδίτης, με τα μισά πλάνα της αρχικής σοβιετικής ταινίας να παίζουν ντουμπλαρισμένα. Μολονότι η παραγωγή είναι του Ρότζερ Κόρμαν, μην τον αναζητήσετε στους τίτλους της ταινίας, όπως επίσης μην αναζητήσετε τη φιλμογραφία του σκηνοθέτη Τζων Σεμπάστιαν, αφού πρόκειται για ψευδώνυμο (ναι, ναι, όντως εμπνευσμένο από τον Μπαχ) που χρησιμοποίησε ο Κέρτις Χάρινγκτον, ο οποίος γύρισε τις νέες σκηνές και επέβλεψε το ντουμπλάρισμα και το κόψε-ράψε των υπολοίπων σύμφωνα με το σενάριό του. H ακόμα μεγαλύτερη πλάκα είναι πως οι σκηνές της Ντόμεργκιου και του Ράθμπόουν γυρίστηκαν μέσα σε μια-δυο μέρες, χρησιμοποιώντας τα σκηνικά και τα κοστούμια της ταινίας "Queen of Blood" που ο Χάρινγκτον γύριζε εκείνη την περίοδο με πρωταγωνιστή τον Μπάζιλ Ράθμπόουν.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)