The living and the dead (2016)


Μίνι σειρά θρίλερ του BBC, δημιουργία του Άσλεϋ Φάροα, με τους Κόλιν Μόργκαν, Σαρλότ Σπένσερ.

Ο νεαρός ψυχολόγος Νέηθαν Άπλμπυ και η σύζυγός του, η δυναμική Σαρλότ, εγκαταλείπουν το βικτωριανό Λονδίνο του 1894 για να εγκατασταθούν στην οικογενειακή έπαυλη στο Σόμερσετ, μετά τον θάνατο της μητέρας του. Πληγωμένος από την τραγωδία που του κόστισε της ζωή της πρώτης του γυναίκας και του μικρού του γιου, ο Νέηθαν βρίσκει μάλλον επουλωτική τη νέα, πιο απλή φαινομενικά, μα δύσκολη αγροτική ζωή, έχοντας τη στήριξη της αποφασιστικής και έτοιμης να πολεμήσει κάθε εμπόδιο Σαρλότ. Αυτό που δεν είχαν υπολογίσει όμως είναι μια σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα και εμφανίσεις νεκρών ανθρώπων που μοιάζουν να στοιχειώνουν την περιοχή και ειδικότερα τους ίδιους.

Κάπως απρόσμενη στην εξέλιξή της μα στο τέλος ενδιαφέρουσα μίνι-σειρά 6 επεισοδίων, με την κλασική φροντίδα του BBC στην παραγωγή και την αισθητική. Ξεκινά δίνοντας την αίσθηση πως θα έχουμε να κάνουμε με αυτοτελείς υποθέσεις, τις οποίες ο ψυχολόγος πρωταγωνιστής θα ερευνούσε ως προς την προέλευσή τους, πολύ γρήογρα όμως φαίνεται πως αυτές οι μεμονωμένες ιστορίες έχουν να κάνουν με μια μεγαλύτερη και πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα. Τα στοιχειώματα άλλωστε δεν σταματούν στην υπερφυσική τους (ή όχι) διάσταση αλλά πληγώνουν τους ζωντανούς ξυπνώντας τραύματα και αλήθειες του παρελθόντος, ενώ αναδεικνύουν σχέσεις προσωπικές και εμπιστοσύνης. Καλοβαλμένο το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, αποδίσει στον καλύτεριο βαθμό τον ψυχισμό των ηρώων που καλούνται να αποδώσουν στην οθόνη, τριγυρισμένοι από ένα ικανότατο καστ β' ρόλων. Δεν μπορώ παρά να επισημάνω και την υπέροχη δουλειά που έχει γίνει στη φωτογραφία, που μεταφέρει το μυστήριο και την αγωνιώδη ατμόσφαιρα στην ψυχή μας. Μολονότι η ιστορια ολοκληρώνεται (και μάλιστα τραγικά) στο τέλος του 6ου επεισοδίου, η τελευταία σκηνή άφηνε υπόννοιες και για μια πιθανή συνέχεια, η οποία όμως δεν γυρίστηκε ποτέ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)