Suspiria (1977)



Ελληνικός τίτλος: Σουσπίρια

Ταινία τρόμου της Seda σε σκηνοθεσία Ντάριο Αρτζέντο, με τους Τζέσικα Χάρπερ, Στεφανία Κασίνι, Φλάβιο Μπούτσι, Μιγκέλ Μποσέ, Αλίντα Βάλι, Τζόαν Μπένετ, Ούντο Κίερ.

Η Σούζι Μπάνιον φθάνει μια νύχτα με καταιγίδα από τις ΗΠΑ στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας για να σπουδάσει στη διακεκριμένη Ακαδημία Χορού, η οποία την έχει κάνει δεκτή αναγνωρίζοντας το σπουδαίο ταλέντο της. Την ώρα που το ταξί την αφήνει από το αεροδρόμιο στην πόρτα της Ακαδημίας, μια κοπέλα φεύγει από εκεί πολύ ταραγμένη, και όπως όλοι έντρομοι μαθαίνουν το επόμενο πρωινό κατά τη διάρκεια της νύχτας δολοφονήθηκε άγρια από κάποιον άγνωστο. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την έναρξη από μια σειρά παράξενων και θανάσιμων περιστατικών, ενώ η Σούζι ανακαλύπτει σταδιακά τρομερά μυστικά από το παρελθόν.

Επηρεασμένος από τη συλλογή δοκιμίων "Suspiria de profundis" (Αναστεναγμοί από τα βάθη) του Τόμας Ντε Κουίνσυ, ο Ντάριο Αρτζέντο εμπνέεται τη δική του "Σουσπίρια" αλλά και τις επόμενες δύο ταινίες που αποτελούν μέρη της άτυπης τριλογίας "Οι τρεις μητέρες" ("Οι τρεις πύλες της Κολάσεως", "Η μητέρα των λυγμών"). Την ίδια στιγμή, φαντάζεται την ταινία σαν καταραμένο, ας πούμε, παραμύθι, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη συνεργασία του στο σενάριο με την Ντάρια Νικολόντι, το έργο της οποίας φαίνεται να επηρεάζεται από τη σκοτεινή πλευρά των παιδικών παραμυθιών. Το αυτό συντελείται και από τη φωτογραφία του Λουτσιάνο Τόβολι που κινηματογραφεί τα άκρως εντυπωσιακά και μεγαλοπρεπή σκηνικά με τη χρωματική παλέτα της "Χιονάτης" της Disney, κατ' επιθυμίαν του ίδιου του Αρτζέντο. Οπτικό παραλήρημα και παραισθησιογόνο τριπάκι, η "Σουσπίρια" είναι η ταινία που επανεφευρίσκει τον ιταλικό (και ευρύτερα τον ευρωπαϊκό) τρόμο στο σινεμά, ενώ χαράσσει νέους δρόμους εικαστικής έως και εικονοκλαστικής προσέγγισης της φρίκης και της σάρκας που αιμορραγεί, τους οποίους πολλοί σκηνοθέτες ακολούθησαν στη συνέχεια, επενδύοντας στο ύφος και βελτιώνοντας τη φόρμα. Προσθέστε στο ντελίριο τις νότες που κραυγάζουν στη μουσική που υπογράφουν ο ίδιος ο Αρτζέντο και οι Goblin και έχετε την απόλυτη κατάβαση στον εφιάλτη.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)