An American Werewolf in London (1981)


Ελληνικός τίτλος: Ένας λυκάνθρωπος στο Λονδίνο

Ταινία τρόμου της PolyGram σε σκηνοθεσία Τζων Λάντις, με τους Ντέηβιντ Νώτον, Τζέννυ Άγκατερ, Γκρίφιν Νταν, Τζων Γούντβάιν.

Δυο αμερικανοί φίλοι που κάνουν τουρισμό στην Ευρώπη, βρίσκονται νύχτα στις ερημιές της Ουαλλίας όπου τους επιτίθεται ένα αγρίμι. Ο Τζακ σκοτώνεται επί τόπου, ενώ ο Ντέηβιντ συνέρχεται από τις πληγές του τρεις εβδομάδες αργότερα σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Μολονότι η επίσημη αναφορά των Αρχών μιλά για κάποιον μανιακό που τους επιτέθηκε, ο Ντέηβιντ είναι πεπεισμένος πως επρόκειτο για λύκο, την ίδια στιγμή που αρχίζουν να τον τυρρανούν παράξενοι και άγριοι εφιάλτες, στους οποίους ο νεκρός πλέον φίλος του τού ζητά να αυτοκτονήσει προτού σκοτώσει κι άλλους.

Ήταν 1981 και αφού ήδη είχαμε πάθει το σοκ της ζωής μας με "Το ουρλαχτό", όταν ο Τζων Λάντις, αφήνει το "Θηριοτροφείο" και τους "Ατσίδες με τα Μπλε" και καταπιάνεται με τον μεταφυσικό τρόμο, σε μια ταινία που μαζί με αυτήν του Τζο Ντάντε θα επαναπροδιόριζαν παντοτινά τις ταινίες με λυκανθρώπους. Αυτό που ο Λάντις κατορθώνει στη δική του ταινία είναι πως δεν την παίρνει -φαινομενικά- καθόλου στα σοβαρά, με αποτέλεσμα ένα αμιγώς ανεπιτήδευτο ύφος που θυμίζει περισσότερο νεανική κωμωδία παρά ταινία τρόμου. Ακριβώς αυτό όμως είναι που κάνει τον "Λυκάνθρωπο στο Λονδίνο" βαθιά τρομακτικό, καθώς η φρίκη χτυπά ξαφνικά και από ένστικτο, χωρίς πισωγυρίσματα, ενώ η ελαφράδα των σκηνών που προηγούνται δεν σε προετοιμάζει συναισθηματικά. Η εναρκήρια σεκάνς στη βρετανική ύπαιθρο είναι εξαιρετική και μάλιστα με ευφυή χρήση του πρωτόγονου στερεοφωνικού ήχου που είχαν στη διάθεσή τους τότε, ο οποίος ωστόσο επιτρέπει στο πλάσμα να "κυκλώνει" την αίθουσα. Εξαιρετικά και υπερβατικά της εποχής τους είναι και τα οπτικά εφφέ της μεταμόρφωσης του Ντέηβιντ σε λυκάνθρωπο, ενώ η φωτογραφία του Ρόμπερτ Πέυντερ κινηματογραφεί εφιαλτικά τόσο τους βάλτους της Ουαλίας όσο και τους διαδρόμους του λονδρέζικου μετρό. Το 1997 υπήρξε ένα άσχετο-σχετικό sequel με τίτλο "Ένας λυκάνθρωπος στο Παρίσι", ξεχασμένο από τους περισσότερους.

Η ταινία τιμήθηκε με Όσκαρ Μακιγιάζ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)