Werewolf of London (1935) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Ο λύκος του Λονδίνου

Ταινία τρόμου της Universal σε σκηνοθεσία Στιούαρτ Γουώκερ, με τους Χένρυ Χαλ, Γουώρνερ Όλαντ, Βάλερι Χόμπσον, Λέστερ Μάθιους, Λώρενς Γκραντ.

Ο βοτανολόγος Γουίλφρεντ Γκλέντον βρίσκεται στο Θιβέτ όπου αναζητά ένα σπάνιο λουλούδι που ανθίζει μόνο με το φως του φεγγαριού, όταν δέχεται επίθεση από ένα φρικιαστικό πλάσμα που έμοιαζε με λύκο. Ο Γουίλφρεντ το απωθεί, όχι όμως προτού το πλάσμα προλάβει να τον τραυματίσει στο χέρι. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο και συνεχίζοντας τις έρευνές του που τον κρατούν μακριά από την όμορφη σύζυγό του, δέχεται την επίσκεψη του δρ. Γιογκάμι, ενός συναδέλφου επιστήμονα, ο οποίος υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο λουλούδι αποτελεί αντίδοτο στη λυκανθρωπία.

Είναι μία από τις λιγότερο "διάσημες" τερατοταινίες της Universal, ενδεχομένως γιατί ο "Λυκάνθρωπος" που ακολούθησε 6 χρόνια αργότερα να επισκίασε τούτην εδώ που τηρουμένων των αναλογιών και των συμβάσεων έχει κάμποσες αδυναμίες. Ούτε οι ερμηνείες τη βοηθούν, ούτε η άνευρη σκηνοθεσία που επιπεδοποιείται μάλιστα από την αλόγιστη χρήση της μουσικής υπόκρουσης, ενώ το σενάριο ρέπει προς το χιούμορ περισσότερο από όσο ενδεχομένως χρειάζεται, υποβαθμίζοντας το τραγικό της ιστορίας. Όπως και να έχει όμως, οφείλουμε να την τιμούμε αν μη τι άλλο ως την πρώτη mainstream και ομιλούσα χολυγουντιανή παραγωγή με λυκανθρώπους. Για την ιστορία, είχε προηγηθεί το 1925 η ταινία "Woolfblood", ενώ ως η πρώτη του είδους καταγράφεται η μικρού μήκους "The werewolf", γυρισμένη το 1913.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)