Στο σπίτι (2014)


Δραματική ταινία του Αθανάσιου Καρανικόλα, με τους Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιάννη Τσορτέκη, Νίκο Γεωργάκη. 

Η Νάντια δουλεύει πολλά χρόνια στο σπίτι μιας καλοστεκούμενης οικογένειας, μεγαλώνοντας τη μικρή τους κόρη και απολαμβάνοντας μια ζεστή και επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Κάποια στιγμή, μετά από αδιαθεσίες, ανακαλύπτει πως πάσχει από μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια, γεγονός που το αφεντικό της δεν δέχεται ιδιαίτερα καλά. Σε συνδυασμό με τα οικονομικά τους προβλήματα και με βασικό επιχείρημα πως δεν θέλει μια άρρωστη γυναίκα στο σπίτι του, αποφασίζει να την απολύσει. Έτσι, η Νάντια χάνει τη ζωή και το σπίτι που είχε γνωρίσει όλα αυτά τα χρόνια μακριά από τη χώρα της, και αναζητά νέα διαδρομή. 

Όχι τόσο γνωστή ελληνική ταινία, σε συμπαραγωγή με τη Γερμανία, που τιμήθηκε μάλιστα με το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Με ρυθμούς αρμονικά αργούς, δεμένους με την καθημερινότητα των ηρώων της, σε αυτό το σπίτι που βλέπει τη θάλασσα, η ταινία έχει μια ειλικρίνεια και έναν αποστασιοποιημένο ρεαλισμό, χωρίς να καταφεύγει σε δαχτυλοδειχτούμενες συναισθηματικές εξάρσεις. Απόλυτα ενστερνισμένη τον ρόλο της Νάντιας, η Μαρία Καλλιμάνη είναι ο απόλυτος βράχος της ταινίας, με αυτό το ευγενικό χαμόγελο που μοιάζει αιώνια παγωμένο στο πρόσωπό της -χρόνια στην υπηρεσία άλλων, βλέπετε- και το οποίο κρύβει πολλές φορές την πίκρα και την αγωνία της, που τις βλέπεις μόνο αδιόρατες στο βάθος του βλέμματός της. Δυναμική και ουσιαστική είναι και η παρουσία του Νίκου Τσορτέκη στον ρόλο του επιστάτη με τον οποίο έχουν μια μακρόχρονη σχέση, ενώ αξιοπρεπές είναι το ζεύγος των αφεντικών Αλέξανδρος Λογοθέτης & Αλεξία Καλτσίκη -εκείνος ξερόλας, δήθεν και αρχηγός της οικογένειας, εκείνη πιο συναισθηματική και ανθρώπινη αλλά απόλυτα συμβατή με το στεφάνι της, αφού πάνω απ'όλα προέχει η επιβίωση. Καθαρή και ηλιόλουστη η φωτογραφία, δουλεμένη η κινηματογράφηση με την κάμερα να κρατάει τη στοιχειώδη απόσταση από τους ήρωες και τα τεκταινόμενα και άκρως σύγχρονη η ιστορία για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αφήσει το σπίτι τους μακριά και ψάχνουν να βάλουν τις ρίζες τους σε κάποιο άλλο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)