Their finest (2016)


Ελληνικός τίτλος: Η καλύτερη στιγμή τους

Δραματική ταινία του BBC, σε σκηνοθεσία Λόουν Σέρφιγκ, με τους Τζέμα Άρτερτον, Σαμ Κλάφλιν, Μπιλ Νάι, Τζακ Χιούστον, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Τζέρεμι Άιρονς. 

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Λονδίνο, μια γραμματέας που τώρα εργάζεται στο Υπουργείο Κινηματογραφικής Προπαγάνδας, γίνεται σεναριογράφος σε μια μεγάλη παραγωγή με θέμα τη σχεδόν αληθινή ιστορία των δίδυμων κοριτσιών που βγήκαν κρυφά με τη βάρκα τους στα ανοιχτά της Μάγχης για να μεταφέρουν πίσω στην Αγγλία τους στρατιώτες που είχαν αποκλειστεί στη Δουνκέρκη. 

Το βασικό θέμα της ταινίας από μόνο του έχει έντονο ιστορικό ενδιαφέρον και μάλιστα διττό: από τη μια έχουμε να κάνουμε με ένα φιλμ που "βλέπει" την ιστορία της Δουνκέρκης από μια άλλη ματιά και μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε τον αντίκτυπο που είχε στην κοινωνία της εποχής ως ένα τεράστιο γεγονός μεγάλης σημασίας που άλλαξε τις ισορροπίες και δημιούργησε νέες δυναμικές, αφού ενέπλεξε στον πόλεμο απλούς ανθρώπους. Από την άλλη, επίσης ενδιαφέρον έχει όλη αυτή η κινηματογραφική φάμπρικα που είχε στήσει το βρετανικό υπουργείο προπαγάνδας, γυρίζοντας σωρηδόν ταινίες προπαγανδίζοντας όχι ψέμματα για τον πόλεμο και την έκβασή του, αλλά θέματα καθημερινότητας που σκοπό είχαν να εμψυχώσουν τους θεατές και να διατηρήσουν υψηλό το ηθικό τους κατά τη διάρκεια των ζοφερών εκείνων ημερών.  Αυτές οι δύο παράμετροι, σε συνδυασμό με το ότι ο πόλεμος είχε φέρει τις γυναίκες στο προσκήνιο (οι άντρες ήταν στα μέτωπα, βλέπετε) και με ένα ιντριγκαδόρικο ερωτικό τρίγωνο, πλάθουν μια ενδιαφέρουσα και συγκινητική ταινία που χάνεται γλυκά μέσα στη φρίκη του πολέμου, μια τραγική ερωτική ιστορία, τα παρασκήνια μιας κινηματογραφικής παραγωγής και την αποφασιστικότητα μιας γυναίκας να κάνει την ουσιαστική διαφορά. 

Χρησιμοποίησα επίτηδες τη λέξη "χάνεται", αφού η ταινία καταπιάνεται με πολλά θέματα και ως εκ τούτου ασχολείται με όλα επιφανειακά. Όμως, το όλον δουλεύει. Είναι πολύ καλή η Τζέμα Άρτερτον στον πρώτο ρόλο, Αγγλιδούλα, όμορφη και αποφασισμένη να πετύχει αυτό που ανέλαβε με κάθε κόστος, συνειδητοποιώντας πως ο πόλεμος, παρά τη φρίκη του, είναι η ευκαιρία της να διακριθεί στη ζωή και να κάνει αυτό που θέλει μακριά από τις συμβάσεις. Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η φιγούρα που ενσαρκώνει ο καρατερίστας Μπιλ Νάι, αυτήν ενός γερασμένου και εν μέρει ξεχασμένου ηθοποιού που ζει ακόμα στη σκιά της δόξας κάποιων πρότερων αστυνομικών ταινιών, αλλά εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν ντίβα του Χόλυγουντ. 

Πλούσια παραγωγή με εξαιρετική αναπαράσταση εποχής στην οποία συμβάλλουν η φωτογραφία του Σεμπάστιαν Μπλένκοφ αλλά και ο σκηνικός διάκοσμος που δημιούργησε η Άλις Νόρμιγκτον. Η μουσική της Ρέητσελ Πόρτμαν υπογραμμίζει τις σκηνές και αναδεικνύει τη συγκίνηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)