This is us (Σαιζόν 1-5, 2016-2020)




Οικογενειακή σειρά της Fox (20th Television πλέον), δημιουργία του Νταν Φόγκελμαν, με τους Μίλο Βεντιμίλια, Μάντυ Μουρ, Στέρλινγκ Κ. Μπράουν, Κρίσυ Μετς, Τζάστιν Χάρτλεϋ, Σούζαν Κελέτσι Γουώτσον. 

Η ζωή μιας οικογένειας, στο χθες και στο σήμερα... Τρία αδέλφια, οι γονείς τους, τα παιδικά τους χρόνια και η ζωή τους στο παρόν... 

Μολονότι ακούγεται συνηθισμένο, το σήριαλ αυτό έκλεψε καρδιές κατά τη διάρκεια της σαιζόν 2016-2017 και όχι μόνο συζητήθηκε όσο ελάχιστα, όχι μόνο κέρδισε υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, αλλά ανανεώθηκε έγκαιρα για δύο ακόμα σαιζόν (και στη συνέχεις για επιπλέον τρεις), καθώς υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες sleeper επιτυχίες του δικτύου NBC που τη μεταδίδει στις ΗΠΑ. Είναι αναμφισβήτητα το καστ που κερδίζει τις εντυπώσεις, είναι και οι συμπαθέστατοι χαρακτήρες και όλη αυτή η οικογενειακή ζεστασιά που αποπνέει, σαν ένα παραμύθι για ενήλικες. Ναι, αναμφισβήτητα γίνεται πολύ γλυκό σαν καραμέλα, όμως κρατάει τις ισορροπίες με τον μύθο του και ποντάρει όσο λίγες σειρές στην ανθρώπινη καλοσύνη και ευαισθησία, κόντρα στη μικροψυχιά της εποχής. Ρεαλιστικό μέσα στο παραμύθι του, ποντάρει στην εσωτερική ανάγκη όλων μας να βρούμε καταφύγιο στους δικούς μας ανθρώπους, οπότε με δεδομένη τη σύγχρονη αποξένωση, δεν είναι παράξενο που σημείωσε τέτοια επιτυχία.

Η τρίτη σαιζόν ξεκίνησε και κάποια flash-forward που προσφέρουν κλεφτές ματιές σε όλα όσα θα ακολουθήσουν στο μέλλον, κάτι που φαίνεται θα μας απασχολήσει στις 3 επόμενες περιόδους τις οποίες οι παραγωγοί έχουν ήδη εξασφαλίσει από το κανάλι. Στο ίδιο κλίμα κινείται και η τέταρτη περίοδος, με κλεφτές ματιές όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον και όλες αυτές τις απαραίτητες και καλογραμμένες λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν περίσσια στοιχεία για την πλέον αγαπημένη -όπως αποδεικνύεται- τηλεοπτική οικογένεια των Πήρσον. Οι ερμηνείες εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν με τη λεπτότητα και τη χημεία μεταξύ των ηθοποιών, οι ήρωες εξελίσσονται χωρίς όμως να αλλάζουν και οι στιγμές της ζωής τους δεν είναι λίγες οι φορές που μοιάζουν με στιγμές της δικής μας.

Καμία άλλη σειρά της ελεύθερης τηλεόρασης δεν θα μπορούσε να έχει τόσο ανοιχτά τα αυτιά της και τα μάτια της σε όλα όσα συνέβησαν στον κόσμο και στην κοινωνία το διάστημα που μεσολάβησε μετά την 4η σαιζόν, από το "This Is Us". Κορωνοϊός, #blacklivesmatter, εγκλεισμός, κατάθλιψη, καραντίνα δεν χρησιμοποιούνται απλά ως ντεκόρ αλλά μπαίνουν στο μεδούλι του σεναρίου και γίνονται ένα με την ιστορία του κάθε ήρωα. Είναι πράγματι συγκλονιστικός ο τρόπος με τον οποίο τα γεγονότα με τη βία κατά των μαύρων του περασμένου καλοκαιριού τραυματίζουν τη ζωή της οικογένειας του Ράνταλ, την ίδια στιγμή που η αναζήτηση της βιολογικής του μητέρας ανοίγει έναν εξαιρετικό διάλογο για την υιοθεσία μαύρων παιδιών από λευκές οικογένειες με παραμέτρους που ούτε θα μπορούσε να υποψιαστεί το λευκό μυαλό μας. Κι όλα αυτά χωρίς ποτέ να σηκώνει δάχτυλο ή να ακολουθεί ψευτο-ακτιβιστικά μονοπάτια, καθώς οι υπερ-ταλαντούχοι κατά πως φαίνεται σεναριογράφοι κάνουν τα αληθινά γεγονότα κτήμα των ηρώων τους και στην τελική άξονα ενδιαφέροντος της ίδιας της σειράς. Το "This Is Us" θα μείνει αναμφίβολα στην ιστορία της τηλεόρασης ως η πλέον συναφής με την εποχή της οικογενειακή σειρά που τόλμησε να πάει εκεί που άλλες απλά υποκρίνονταν πως πήγαν. Δυστυχώς για εμάς, αλλά ευτυχώς για τη σειρά, ο επόμενος κύκλος θα είναι ο τελευταίος και εάν κρίνουμε από τη σκηνή με την οποία έκλεισε ο φετινός, σίγουρα δεν θα πλήξουμε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)