It comes at night (2017)

Ελληνικός τίτλος: Έρχεται τη νύχτα

Θρίλερ της Α24, σε σκηνοθεσία Τρέυ Έντουαρντ Σουλτς, με τους Τζόελ Έτζερτον, Κρίστοφερ Άμποτ, Κάρμεν Εζόγκο, Ράιλυ Κιου, Κέλβι Χάρισον Τζούνιορ. 

Μια οικογένεια ζει αποκλεισμένη σε ένα σπίτι στο δάσος, στη μέση του πουθενά, στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από έναν ιό που σκοτώνει την ανθρωπότητα. Οι ημέρες τους κυλούν με μια συγκεκριμένη ρουτίνα και με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ώστε να ελαχιστοποιούν τον οποιοδήποτε εξωτερικό κίνδυνο. Μέχρι τη στιγμή που ένας άντρας ζητά τη βοήθειά τους για τον ίδιο αλλά και την οικογένειά του. 

Πολλά υποσχόμενο και με εντυπωσιακή έναρξη που σε συναρπάζει και σε βάζει αμέσως στο ζοφερό του κλίμα, το φιλμ δημιουργεί μια εξαιρετική ατμόσφαιρα αγωνίας και σε καθυποβάλλει με το κάθε του πλάνο και με την εξαιρετική χρήση της κάμερας και της μουσικής (Ντρου Ντάνιελς στη φωτογραφία, Μπράιαν ΜακΌμπερ στη μουσική επένδυση). Η ένταση κορυφώνεται σταδιακά και με έξυπνα τρυκ (οι αϋπνίες και οι εφιάλτες του έφηβου γιου της οικογένειας, το συναρπαστικό travelling της κάμερας που δίνει πάντα την αίσθηση ενός αδιόρατου διαδρόμου), ενώ την ίδια στιγμή βρίθει συμβολισμών, με αποκορύφωμα την κόκκινη ενδιάμεση πόρτα στον διάδρομο του σπιτιού που προστατεύει το "μέσα" από το "έξω". Κι ενώ όλα συνιστούν σε μια εντυπωσιακή κορύφωση, αρχίζουν τα κενά στο σενάριο, αρχίζουν τα αναπάντητα ερωτήματα και φτάνουμε στο φινάλε που κρέμεται στο πουθενά. Δεν είναι πως η ιστορία δεν ολοκληρώνεται ή πως δεν έχεις να κάνεις με ένα τραγικό φινάλε που σε κάνει να σκεφτείς πολλά. Είναι όμως που αφήνει εκκρεμότητες και που τα πάντα εξαρτώνται από δικές σου εκτιμήσεις και απόψεις, καθώς απ' ό,τι φαίνεται τον σκηνοθέτη τον ενδιέφεραν περισσότερο οι συμβολισμοί παρά οι απαντήσεις. Η σκηνοθετική βιρτουοζιτέ είναι εδώ, αλλά δεν αρκεί για να καλύψει τα όσα αδικαιολόγητα λαμβάνουν χώρα. Δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος επειδή θα αναγκαστώ να αποκαλύψω μυστικά της πλοκής, όμως, εντάξει, το πιάσαμε το υπονοούμενο περί εξωτερικού κινδύνου. Τώρα θα μας πει κανείς τι έρχεται τη νύχτα;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)