Christmas Holiday (1944) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Θα σ' αγαπώ παντοτινά

Χριστουγεννιάτικη δραματική ταινία της Universal σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Σίοντμακ, με τους Ντιάννα Ντέρμπιν, Τζην Κέλλυ, Ρίτσαρντ Γουόρφ, Ντην Χάρενς, Γκλάντυς Τζωρτζ.

Σε κάποιο μπαρ της Νέας Ορελάνης, κάποια παραμονή Χριστουγέννων, ο αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ Τσάρλι Μέησον γνωρίζει τη Μάγκι, υπεύθυνη υποδοχής και αστέρι του "Μαιζόν Λαφίτ", η οποία κάθεται στο τραπέζι του. Μόνο που η φαινομενικά ανέμελη και ρομαντική αυτή βραδιά εξελίσσεται σε μια σπαρακτική αφήγηση της ζωής αυτής της γυναίκας που νόμιζε πως είχε γνωρίσει τον αληθινό έρωτα.

Όσο χριστουγεννιάτικος κι αν ακούγεται ο πρωτότυπος τίτλος, η ιστορία αυτής της άγνωστης και μάλλον χαμένης στον χρόνο ταινίας δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μακριά από το γιορτινό κλίμα. Με την παραμονή των Χριστουγέννων να δρα καταλυτικά ως χρόνος για εξομολόγηση και λύτρωση ψυχής, το σενάριο του εξαιρετικού Χέρμαν Τζ. Μάνκεβιτς (που διασκευάζει το ομότιτλο μπεστ σέλερ του Σώμερσετ Μωμ) μάς ταξιδεύει στη ζωή της γυναίκας αυτής που έπεσε θύμα του έρωτά της για έναν αριστοκράτη από τον Νότο. Μόνο που ο αριστοκράτης τής προέκυψε ρεμάλι και τη βύθισε στη δυστυχία και την απόγνωση. Αλλόκοτο για την εποχή του, αλλόκοτο ίσως και για τους σημερινούς θεατές, το φιλμ κινείται παράλληλα στο σήμερα και στο χθες, που όμως ουδέποτε συναντιούνται ουσιαστικά. Αν κάτι έχει ενδιαφέρον όμως είναι ακριβώς αυτή η "συσκευασία 2 σε 1" που με κάποιον παράξενο τρόπο σε κάνει να πιστεύεις πως παρακολουθείς δύο ξεχωριστές ιστορίες. Βλέπετε, οι σεκάνς του σήμερα με τη Μάγκι (ή Άμπιγκέηλ Μάρτιν όπως είναι το πραγματικό της όνομα) να αφηγείται στον υπολοχαγό Μέησον την ιστορία της ζωής της, μολονότι μικρότερες σε διάρκεια από τα flash back, έχει μια εσωτερική δυναμική που συγκινεί, έτσι όπως αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι δύο άγνωστοι έρχονται πιο κοντά -έστω και για λίγο. 

Η ταινία δεν είχε εντυπωσιάσει τους κριτικούς της εποχής της, όμως έκανε τρελές εισπράξεις στα ταμεία κι ας μην είχε πρωτοκλασάτο όνομα για πρωταγωνίστρια. Η Ντιάννα Ντέρμπιν, ηθοποιός της Universal για χρόνια, εδώ αναλαμβάνει τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο και μάλιστα κόντρα στις ανάλαφρες περσόνες που είχε υποδυθεί στο παρελθόν. Κόντρα ρόλος και για τον Τζην Κέλλυ που υποδύεται το ρεμάλι του Νότου, ενώ το κλίμα που ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Σίοντμακ δημιουργεί στην οθόνη έχει σαφείς γκόθικ επιρροές στη φωτογραφία (Έλγουντ Μπρέντελ), κληρονομιά μάλλον από τα προηγούμενα νουάρ και κάποιες ταινίες με τέρατα που είχε γυρίσει για λογαριασμό του στούντιο. Η μουσική του Χανς Τζ. Σάλτερ ήταν υποψήφια για Όσκαρ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)