Holiday Inn (1942) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Μουσική παρέλασις

Μιούζικαλ της Paramount σε σκηνοθεσία Μαρκ Σάντριχ, με τους Μπινγκ Κρόσμπυ, Φρεντ Ασταίρ, Μάρτζορι Ρέυνολντς, Γουώλτερ Έημπελ, Βιρτζίνια Ντέηλ.

Ο Τζιμ Χάρντυ και ο Τεντ Χάνοβερ είναι χρόνια φίλοι και αστέρια της μουσικής επιθεώρησης. Τα πάντα όμως έχουν ένα τέλος, όπως και οι φιλίες όταν ανάμεσά τους βρίσκεται μια γυναίκα. Στην περίπτωσή μας είναι η κοπέλα του Τζιμ και χορεύτρια στις παραστάσεις τους, η Λίλα Ντίξον, η οποία αποφασίζει να ακολουθήσει τον Τεντ ως σύντροφος και παρτεναίρ στη δική τους καριέρα. Όταν του το ανακοινώνει ο φίλος του, μπορεί ο Τζιμ να δέχεται τα νέα με αξιοπρέπεια αλλά δεν παύει να είναι συντετριμμένος, αφού εκείνη τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων ήταν έτοιμος να της κάνει πρόταση γάμου. Έτσι, αποφασίζει να αποσυρθεί από τη show business σε μια αγροικία που αγοράζει στη Νέα Αγγλία. Το μεράκι όμως δεν κρύβεται, οπότε μετά από λίγο καιρό συνειδητοποιεί πως το μέρος αυτό μπορεί να του προσφέρει μια ξεχωριστή ευκαιρία. Οπότε και αποφασίζει να λειτουργεί την αγροικία σαν ένα ειδικών περιστάσεων music hall που θα το ανοίγει μόνο στις μεγάλες γιορτές -των Ευχαριστιών, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και την 4η Ιουλίου. Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι αναπάντεχα μεγάλη, με το κοινό να κάνει χιλιόμετρα για να απολαύσει αυτές τις ειδικές παραστάσεις. Δεν είναι όμως μόνο οι θεατές που σπεύδουν εκεί αλλά και ένας παλιός του γνώριμος, ο Τεντ, ο οποίος τού ζητά να συνεργαστούν ξανά, ενώ την ίδια στιγμή -αδιόρθωτος πάντα- δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα κοπέλα του φίλου του, τη Λίντα Μέησον.

Μεγάλη επιτυχία στην εποχή της, για να ξεχαστεί όμως κατά κάποιον τρόπο στη συνέχεια, η "Μουσική παρέλασις" είναι ένα πιο "ενήλικο" μιούζικαλ από τα λαμπερά τεχνικολόρ που κέρδισαν πόντους δημοφιλίας και διαχρονικότητας. Με ένα υπέροχο πρωταγωνιστικό δίδυμο και εντυπωσιακά μουσικά νούμερα όπου πρωταγωνιστούν οι μελωδίες του Ίρβινγκ Μπερλίν, η ταινία διακρίνεται μεταξύ άλλων και για την αισθητική της, έτσι όπως αποφεύγει έντεχνα το γκλαμ κιτς, χωρίς όμως να παύει να προσφέρει πλούσιο θέαμα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που το σενάριο διαχειρίζεται την κόντρα ανάμεσα στους δύο φίλους, με χιούμορ, αξιοπρέπεια και ρεαλισμό. Βέβαια, ως κορυφαίος πρωταγωνιστής αναδεικνύεται η μουσική, με 12 εξαιρετικά τραγούδια του Ίρβινγκ Μπερλίν, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό "White Christmas" (που κέρδισε και το Όσκαρ στην κατηγορία του). Όσο κι αν εσφαλμένα (αλλά δικαιολογημένα) οι περισσότεροι πιστεύουν πως το τραγούδι αυτό ακούστηκε για πρώτη φορά στα "Λευκά Χριστούγεννα" του 1954, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ήταν ακριβώς η τεράστια επιτυχία του τραγουδιού που 12 χρόνια αργότερα οδήγησε στο μιούζικαλ στο οποίο χάρισε τον τίτλο του. Η "Μουσική παρέλασις" έβγαλε κι άλλες μεγάλες επιτυχίες, γνώριμες και αγαπητές μέχρι τις ημέρες μας, όπως το "Happy Holiday", το "Be Careful, It's My Heart" αλλά και το "Easter Parade", γραμμένο νωρίτερα για το μιούζικαλ "As Thousands Cheer", τραγούδι που κι αυτό με τη σειρά του χάρισε τον τίτλο του στο λαμπερό μιούζικαλ "Πασχαλινή παρέλασις" του 1948. Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια για Όσκαρ στις κατηγορίες Πρωτότυπου Σεναρίου και Μουσικής.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)