Mrs. Harris Goes to Paris (2022)


Ελληνικός τίτλος: Η κυρία Χάρις πάει στο Παρίσι

Δραματική κομεντί των Universal/Focus σε σκηνοθεσία Άντονυ Φάμπιαν, με τους Λέσλι Μάνβιλ, Ιζαμπέλ Υπέρ, Λαμπέρ Γουιλσόν, Λουκά Μπραβό, Τζέησον Άιζακς, Άννα Τσάνσελορ.

Η κ. Έηντα Χάρις, καθαρίστρια στο Λονδίνο του 1957, ανακαλύπτει στο σπίτι μιας πελάτισσάς της μια τουαλέτα Ντιόρ και απλά την ερωτεύεται. Χωρίς να έχει ξαναδεί κάτι τόσο όμορφο στη ζωή της, η ταλαιπωρημένη από τη ζωή αλλά πάντοτε χαμογελαστή γυναίκα ονειρεύεται να ταξιδέψει στο Παρίσι για να αγοράσει κι εκείνη ένα τέτοιο φόρεμα. Η τύχη φαίνεται να της χαμογελά όταν λαμβάνει μια αναπάντεχη πολεμική σύνταξη χηρείας, οπότε η κ. Χάρις ετοιμάζει τη βαλίτσα της και φεύγει για την πόλη του φωτός όπου πηγαίνει γραμμή στον Οίκο Ντιόρ που όμως δεν αποδεικνύεται τόσο φιλικός απέναντί της. Η διευθύντρια του οίκου μόδας αρχικά αρνείται να τη δεχτεί ως πελάτισσα λόγω της ταπεινής της καταγωγής, όμως γρήγορα αλλάζει γνώμη εν όψει των μετρητών που κρατά στο χέρι της η αποφασισμένη βρετανίδα. Και είναι τότε που ουσιαστικά ξεκινά μια περιπέτεια ζωής για την αξιαγάπητη κ. Χάρις, με νέους φίλους, νέους έρωτες και ένα υπέροχο φόρεμα να την περιμένει να το φορέσει.

Αγαπημένο παραμύθι για ενήλικες, η κ. Χάρις πάει στο Παρίσι και μας χαρίζει μία από τις πιο τρυφερές και ανθρώπινες ταινίες της πρόσφατης παραγωγής, πλημμυρισμένη από μια καλόκαρδη ρετρό ατμόσφαιρα και κινηματογράφηση. Σαν παλιό, καλό Χόλυγουντ, παίζει με τα χρώματα και τα κλισέ (υπέροχα αστεία η Ιζαμπέλ Υπέρ ως ξινή, σνομπ Παριζιάνα), μας θαμπώνει με καρτποσταλικές εικόνες και μας συστήνει έναν από τους πιο ζεστούς και με ψυχούλα ανθρώπους που γνωρίσαμε ποτέ στο σινεμά. Η Λέσλι Μάνβιλ με μια μεστή ερμηνεία γεμάτη από βρετανικό υπαινιγμό και υποψίες πίκρας που καθορίζει τη ζωή της, μοιάζει να αποτινάσσει επιτέλους το πένθος και τη συστολή ενόσω αφήνεται στο άγνωστο και στο όνειρο. Με λαμπερή φωτογραφία (Φέλιξ Βίντεμαν), παιχνιδιάρικη μουσική (Ράελ Τζόουνς) και φυσικά τα υποψήφια για Όσκαρ συναρπαστικά κουστούμια (Τζένη Μπήβαν), η ταινία αποτελεί την επιτομή της ανάλαφρης, κινηματογραφικής ψυχαγωγίας επιπέδου, πλημμυρισμένη από γήινα αξιαγάπητους χαρακτήρες, την αίγλη και την αθωότητα μιας άλλης εποχής. Στη διακόσμηση των σκηνικών συναντούμε και τη "δική μας" Φωτεινή Δήμου (μαζί με τη Νόρα Ταλμάιερ), η οποία είχε υπογράψει τα κουστούμια στις ταινίες "Σμύρνη μου αγαπημένη", "The Dresser" και "Το παιχνίδι του κυρίου Ρίπλεϊ". H δε Τζένη Μπήβαν μπορεί να έχασε το Όσκαρ Κουστουμιών από τη Ρουθ Ε. Κάρτερ για το "Black Panther: Wakanda Forever", κέρδισε όμως το BAFTA.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)