The Bishop's Wife (1947) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Ένας άγγελος στη Γη

Χριστουγεννιάτικη κομεντί της Samuel Goldwyn σε σκηνοθεσία Χένρυ Κόστερ, με τους Κάρυ Γκραντ, Λορέτα Γιανγκ, Ντέηβιντ Νίβεν. 

Ο Επίσκοπος Χένρυ Μπρόχαμ ζητά την καθοδήγηση του Θεού στην προσπάθειά του να μαζέψει τα χρήματα που απαιτούνται για την ανέγερση ενός νέου καθεδρικού. Οι ουρανοί άκουσαν καθώς φαίνεται τις ικεσίες του και στέλνουν στη Γη έναν άγγελο, τον Ντάντλεϋ για να τον βοηθήσει. Μόνο που στην πραγματικότητα, η θεόσταλτη βοήθεια δεν έχει να κάνει με την ανέγερση του καθεδρικού αλλά με το να βρει ο Επίσκοπος τον πραγματικό δρόμο του και να πράξει αυτό που πρέπει να γίνει. Η άφιξη του Ντάντλεϋ φαίνεται να είναι καθοριστική για τους κατοίκους της ενορίας έτσι όπως ανταποκρίνονται στα αιτήματά του, αλλά και για τον ίδιο, καθώς μέρα με τη μέρα φαίνεται να ξεχνά την προέλευσή του και να παρασύρεται από τα εγκόσμια, μεταξύ των οποίων και από τον έρωτά του για την όμορφη Τζούλια, τη σύζυγο του Επισκόπου.

Ευφάνταστη, τρυφερή και ουσιαστικά χριστουγεννιάτικη ταινία του καλού, παλιού Χόλυγουντ, με μια τριπλέτα εξαιρετικών πρωταγωνιστών και μια ιστορία που σου ζεσταίνει την ψυχή. Βασισμένη στο βιβλίο του Ρόμπερτ Νέηθαν, αφηγείται ένα γιορτινό παραμύθι γεμάτο χιούμορ και ανθρωπιά, που τολμά παράλληλα να αμφισβητήσει (όσο χρειάζεται) την αφοσίωση ενός αγγέλου στο αιώνιο έργο του καθώς γνωρίζει τον έρωτα και μάλιστα αυτόν μιας παντρεμένης (με ιερέα) γυναίκας. Υπέροχος ο Κάρυ Γκραντ στον αγγελικό του ρόλο, διαχειρίζεται με όλη δύναμη του χολυγουντιανού σταρ και την ερμηνευτική ευαισθησία του έναν ήρωα που ακροβατεί μεταξύ του φανταστικού και του γήινου, αποφεύγοντας κάθε υπόνοια καρικατούρας. Συγκλονιστικός είναι ιδιαίτερα στο φινάλε που απαιτεί αυτές τις τόσο υπαινικτικές μεταπτώσεις που τον κάνουν να αναγνωρίσει και πάλι το καθήκον έναντι της εγωιστικής επιθυμίας, χαρίζοντας στην οθόνη αυτό το υπέροχο χαμόγελο ικανοποίησης. Εφευρετικός ως προς το χιούμορ του ρόλου του ο Ντέηβιντ Νίβεν αποδίδει έναν Επίσκοπο που αντιμάχεται κι αυτός από την πλευρά του τη θεία παρέμβαση για ιδιοτελείς σκοπούς, με τη γλυκύτατη και λαμπερή Λορέτα Γιανγκ, σύζυγό του και πέτρα του θείου σκανδάλου, να χαρίζει τις απαραίτητες ισορροπίες και άπλετο φως στην οθόνη. Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και υποψηφιότητες στις κατηγορίες Σκηνοθεσίας, Ήχου, Μοντάζ και Μουσικής.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)