Haute couture (2021)


Ελληνικός τίτλος: Υψηλή ραπτική

Δραματική κομεντί της UGC, σε σκηνοθεσία Συλβί Οαγιόν, με τους Ναταλί Μπαι, Λυνά Κουντρί, Πασκάλ Αρμπιγιό, Κλωντ Περόν, Σουμαγέ Μποκούμ, Αντάμ Μπεσά.

Μία μοδίστρα του οίκου Ντιόρ πέφτει θύμα ληστείας στο μετρό. Η κοπέλα που της έκλεψε την τσάντα, αποφασίζει να της την επιστρέψει (προφασιζόμενη πως κυνήγησε η ίδια τον κλέφτη), όμως το παραμύθι της δεν γίνεται πιστευτό. Παρ' όλα αυτά, η Εστέρ που σε λίγο καιρό βγαίνει στη σύνταξη, αποφασίζει να προσφέρει στην ατίθαση Ζαντ μια ευκαιρία να αφήσει τη ζωή στους δρόμους και να βρει μια δουλειά στην οποία θα μπορούσε να διακριθεί. "Με τα χέρια αυτά θα μπορούσες να γίνεις εξαιρετική ράφτρα" της λέει και της αφήνει την πόρτα ανοιχτή να έρθει ως ασκούμενη στου Ντιόρ κάτω από την επίβλεψή της. 

Τρυφερή ιστορία, καλοπροαίρετη και με έντονες συναισθηματικές στιγμές, η "Υψηλή ραπτική" πέφτει θύμα μιας σειράς από απιθανότητες που χαρακτηρίζουν το σενάριο στο ξεκίνημά του, με αποτέλεσμα η ταινία να φαίνεται περισσότερο σαν παραμύθι παρά ως ρεαλιστικό ανθρωπόδραμα. Τα πάντα είναι στρογγυλεμένα, ακόμα και η δύσκολη ζωή στα παρισινά προάστια όπως και η συμπεριφορά των περισσοτέρων στο ατελιέ του Ντιόρ. Αναγνωρίζω σαφέστατα την ανάγκη που έχουμε όλοι μέσα μας -των δημιουργών της ταινίας συμπεριλαμβανομένων- να βλέπουμε μόνο το καλό στον διπλανό μας, όμως η ευκολία με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα στην ταινία παραείναι καλών προθέσεων για να γίνει πιστευτή. Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν στερεί την καλοσύνη, τη γλυκύτητα και την ανθρωπιά που εισπράττεις παρακολουθώντας την, αφού η ιστορία αυτής της μικρής και ξεροκέφαλης μικρούλας και της μοναχικής "δασκάλας" της που αφιέρωσε όλη της ζωή στη δουλειά της εν τέλει σε αφορά και σε κερδίζει, πρωτίστως χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία (για ακόμα μια φορά) της Ναταλί Μπαι. Οπότε, αφήνεσαι στο παραμύθι και την απολαμβάνεις με χαμόγελο (και με ολίγην από συγκίνηση). Πολύ όμορφες οι μουσικές που ακούγονται στην ταινία όπως και οι σκηνές μέσα στο ατελιέ, οι οποίες έστω και επιδερμικά μάς αφήνουν να πάρουμε μια γεύση από τα παρασκήνια του Ντιόρ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)