Le comte de Monte Cristo (1961)


Ελληνικός τίτλος: Ο Κόμης Μοντεχρήστος

Επικό δράμα της Gaumont, σε σκηνοθεσία Κλωντ Ωτάν-Λαρά, με τους Λουί Ζουρντάν, Υβόν Φυρνώ, Πιερ Μοντύ, Μπερνάρ Ντεράν, Φράνκο Σίλβα, Ζαν-Κλωντ Μισέλ. 

Μέσα στα ζοφερά χρόνια των Ναπολεόντειων Πολέμων, ο ναυτικός Εντμόν Νταντές που μόλις έχει επιστρέψει στη  Μασσαλία μετά από πολύμηνο ταξίδι, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της συνωμοσίας. Εντελώς αθώος και με τη σύλληψή του να εξυπηρετεί πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα τρίτων, φυλακίζεται στο Κάστρο του Ιφ, όπου και παραμένει για 17 ολόκληρα χρόνια. Όταν κατορθώνει να δραπετεύσει, επιστρέφει με άλλη ταυτότητα, ορκισμένος να πάρει εκδίκηση. 

Το κλασσικό και αγαπημένο μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου Δουμά Πατρός μεταμορφώνεται σε μια εντυπωσιακή "χολλυγουντιανή" υπερπαραγωγή α λα γαλλικά που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες της άλλης όχθης του Ατλαντικού. Το μέγεθος μετράει, κατά πως φαίνεται, σε αυτήν την ταινία, τόσο ως προς την τρίωρη διάρκειά της όσο και ως προς το μεγαλείο της παραγωγής, με εντυπωσιακά, τεράστια πλατώ να αναπαριστούν τους χώρους της δράσης, σε συνδυασμό με την ολόλαμπρη eastmancolor φωτογραφία και την dyaliscope εικόνα -τη γαλλική πατέντα για σινεμασκόπ οθόνη. Το σενάριο του Ζαν Αλαίν ξεπερνά έξυπνα τους σκοπέλους του μυθιστορήματος, μεγάλο μέρος του οποίου διαδραματίζεται εντός της φυλακής, ενώ η φροντισμένη σκηνοθεσία προσφέρει κλασσικότροπες μεν αλλά έντονες ερμηνείες. Ο Λουί Ζουρντάν, με την βαθιά, καθησυχαστική και συνάμα οργισμένη φωνή του σέρνει τον χορό, έχοντας να προτάξει την εντυπωσιακή παρουσία του απέναντι στον εξίσου δυναμικό Μπερνάρ Ντεράν, στον ρόλο του διεφθαρμένου εισαγγελέα. Κλασσικό εικονογραφημένο, υψηλών προδιαγραφών που συναρπάζει.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.
Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, κλικ εδώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)