Der amerikanische freund (1977)



Ελληνικός τίτλος: Ένας αμερικανός φίλος

Αστυνομική περιπέτεια σε σκηνοθεσία Βιμ Βέντερς, με τους Ντέννις Χόπερ, Μπρούνο Γκαντζ, Λίζα Κρώυζερ, Ζεράρ Μπλαιν, Νίκολας Ραίυ, Σάμιουελ Φούλλερ. 

Ο Τομ Ρίπλεϋ βρίσκεται στο Αμβούργο, όπου συνεργάζεται με έναν ντόπιο ζωγράφο που του φτιάχνει αντίγραφα πινάκων, οι οποίοι μοσχοπουλιούνται σε δημοπρασίες. Ο Γιόναταν, παντρεμένος και με παιδί, έχει ένα μικρό μαγαζί με κορνίζες και χρησιμοποιεί την παράπλευρη δραστηριότητά του ώστε να βγάζει επιπλέον χρήματα για την οικογένειά του. Αυτό που δεν ξέρει είναι πως ο Ρίπλεϋ τον έχει προτείνει σε κάποιους γνωστούς του ως ιδανικό εκτελεστή. Χαμηλών τόνων, σχεδόν ανύπαρκτος στα μάτια του κόσμου, ο Γιόναταν φαντάζει τέλειος για τη δουλειά που του προτείνουν, την οποία και αποδέχεται. Διστακτικός και φοβισμένος στην αρχή, δεν αρνείται στη συνέχεια τη δύναμη που νιώθει πως παίρνει με κάθε χτύπημα.

Εξαιρετική μεταφορά του βιβλίου "Το παιχνίδι του Ρίπλεϋ", της Πατρίσια Χάισμιθ, το οποίο ξαναέγινε ταινία το 2002 σε σκηνοθεσία της Λιλιάνα Καβάνι με πρωταγωνιστή τον Τζων Μάλκοβιτς. Εδώ το σενάριο το υπογράφει ο ίδιος ο Βιμ Βέντερς, ο οποίος ξαναδιαβάζει το βιβλίο, το βιώνει στη γερμανική ιδιοσυγκρασία και στο γερμανικό τοπίο και παρουσιάζει μια από τις πιο ολοκληρωμένες ταινίες του, μακριά από πειραματισμούς και φιλοσοφικές αναζητήσεις. Όχι πως η ταινία στέκει άψυχη, το αντίθετο μάλιστα, όμως οι όποιες αναζητήσεις στα σώψυχα του ήρωα είναι απόλυτα συνυφασμένες με την εξέλιξη της ιστορίας και συνεισφέρουν ουσιαστικά στη δράση και την κορύφωσή της. Μουσκεμένη στην υγρασία, το κρύο και τη βροχή, σε δρόμους συννεφιασμένους, στοές και υπόγειες διαβάσεις, η ταινία κυλάει με υπολογισμένο τέμπο, χτίζει την ένταση και οδηγεί στην τραγική και ειρωνική της εξέλιξη. 

Με αξιομνημόνευτες σεκάνς (κυρίως αυτήν στον προαστιακό του Παρισιού), χωρίς βοηθήματα και τεχνάσματα, η δράση του φιλμ μοιράζεται στις πράξεις και την ψυχή του ήρωα, εντείνοντας με αυτόν τον τρόπο την αγωνία. Μια μελαγχολία θανάτου που τη μοιράζονται εξίσου θύματα και θύτης και η οποία ενισχύεται από την υπόκωφη μουσική του Γιούργκεν Κνίπερ και την καφετιά, ψυχρή, στενάχωρη φωτογραφία του Ρόμπυ Μύλλερ, είναι η "κορνίζα" αυτής της τραγικής κατάβασης στην Κόλαση, ενός απλού, συνηθισμένου ανθρώπου, που δεν διστάζει, όμως, απέναντι στο τετελεσμένο να ξυπνήσει τους Δαίμονες που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Ιδανικός ο Μπρούνο Γκαντζ στον ρόλο του κορνιζοποιού-εκτελεστή, εντυπωσιακός αν και λίγο φολκλόρ γιάνκης ο Ντέννις Χόπερ στον ρόλο του χειραγωγού Ρίπλεϋ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)