Iron Fist (2 Σαιζόν, 2017-2018)


Ελληνικός τίτλος: Σιδερένια Γροθιά

Κόμικ σειρά φαντασίας των Netflix/Marvel/ABC, δημιουργία των Σκοτ Μπακ & Μ. Ρέηβεν Μέτζνερ, με τους Φιν Τζόουνς, Τζέσικα Χένγουικ, Τζέσικα Στράουπ, Τομ Πέλφρέυ, Ντέηβιντ Γουέναμ, Ροζάριο Ντώσον, Άλις Ηβ, Σιμόν Μίσικ. 

Ο Ντάνυ Ραντ, νεαρός κληρονόμος των Επιχειρήσεων Ραντ, που θεωρείτο νεκρός εδώ και χρόνια, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Ακόμη ζωντανός μετά από το αεροπορικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στους γονείς του, ο μικρός τότε Ντάνυ διασώθηκε από τους μοναχούς της μυστικιστικής πόλης του Κ'Ουν Λ'Ουν, όπου και διδάχθηκε πολεμικές τέχνες, ενώ διεκδίκησε τη σύνδεσή του με τη δύναμη της Σιδερένιας Γροθιάς. 

Ο Άιρον Φιστ εμφανίστηκε στα κόμικ της Marvel το 1974, δύο χρόνια μετά τον Λουκ Κέητζ. Ήταν εμφανής η προσπάθεια της εταιρείας να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία που έκαναν τότε στον κινηματογράφο οι ταινίες πολεμικών τεχνών. Χωρίς ο ήρωας να έχει ασιατική καταγωγή, ήταν παράλληλα εμφανής η τάση της Marvel για διαφορετικότητα στους χαρακτήρες που εισήγαγε στα περιοδικά της, έστω και ξώφαλτσα, αφού μπορεί ο ίδιος ο Ντάνυ Ραντ να ήταν ένα ξανθό αμερικανόπουλο, το καστ που τον περιέβαλε και το σύμπαν όπου δρούσε, όμως, είχαν ασιατικές καταβολές και ρίζες. Δεν έγινε ποτέ ο σούπερ σταρ κόμικ ήρωας, είχε όμως μια διαχρονική παρουσία στα περιοδικά και σαφώς κατέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα.

Το Netflix, στο πλαίσιο των σειρών από τα περιοδικά της Marvel, τον επέλεξε σοφά ώστε να τον εντάξει στο τηλεοπτικό του σύμπαν από υπερήρωες με κοινό σημείο αναφοράς το Hell's Kitchen της Νέας Υόρκης και τον κοινό τους αντίπαλο, το Χέρι, μια εγκληματική οργάνωση με ασιατικές ρίζες και μυστικιστικές καταβολές. Εξαιρετική, κατ' εμέ και η επιλογή του Φιν Τζόουνς για τον ρόλο, με μια γαλήνια και σαγηνευτικά όμορφη παρουσία που κρύβει παράλληλα και μια ασυγκράτητη εσωτερική δύναμη και οργή. Αυτό το "εσωτερική", όμως είναι και το πρόβλημα της σειράς, η οποία μολονότι στέκει στα υψηλά στάνταρ παραγωγής και αισθητικής με τις προηγούμενες συμπαραγωγές του δικτύου με τη Marvel, υστερεί σε δράση. Αυτή τη δύναμη και την οργή του βασικού ήρωα λίγες φορές τις βλέπουμε στην οθόνη, αφού περισσότερο συζητάει παρά δέρνει. Δεν είναι πως συζητάει για αδιάφορα πράγματα, αλλά βρε αδελφέ, σειρά με υπερήρωα μάστερ των πολεμικών τεχνών γυρίζεις, βάλε τον να παίξει και λίγο ξύλο, δεν είναι κακό. Έτσι κι αλλιώς, η ιστορία δείχνει "λίγη" για να απλωθεί σε 13 επεισόδια, λίγο ξύλο παραπάνω θα γέμιζε τα κενά. Έχει, όμως και αρετές η σειρά: ρόλοι και ηθοποιοί είναι καλοστημένοι και κερδίζουν τον θεατή, πάρα πολύ καλή φωτογραφία και μουσική και ένας υπόγειος, αθώος αισθησιασμός που προκύπτει εν πολλοίς από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή. Αν δεν χρησιμοποιούσαν τη σειρά ως σκαλοπάτι για την επόμενη, τους Defenders, όπου συναντιούνται όλοι οι ήρωες του Marvel σύμπαντος του Netflix και της είχαν αφιερώσει μεγαλύτερη προσοχή, θα μπορούσε να είναι και η δεύτερη καλύτερη μετά τον Daredevil. Δεν είναι όμως...

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η 2η σαιζόν των 10 επεισοδίων, όπου ο Ντάνυ έχει πλέον να αντιμετωπίσει ανοικτά την πρόκληση του αδίστακτου Ντάβος που είναι αποφασισμένος να του κλέψει τη σιδερένια γροθιά και να επιβάλει στην πόλη τη δική του διεστραμμένη εκδοχή της δικαιοσύνης. Στο μεταξύ, βρίσκει έναν απρόσμενο σύμμαχο (λέμε τώρα) στο πρόσωπο της Μαίρης Γουώκερ, η οποία μολονότι εμφανίζεται ως μια καλοκάγαθη ζωγράφος στην πραγματικότητα είναι στρατιωτίνα-σκέτη θανάσιμη μηχανή που όμως πάσχει από σύνδρομο διχασμού προσωπικότητας. Την ίδια στιγμή, η παρουσία της αστυνόμου Μίστυ Νάιτ διατηρεί τον σύνδεσμο με τον Luke Cage και τον μικρόκοσμο των υπερηρώων της Marvel στο Netflix. Με τη δράση να προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, τα δέκα επεισόδια κυλούν με ενδιαφέρον και αυτήν τη φορά με έναν πιο θανάσιμο αντίπαλο, ενώ σκηνοθεσία και σενάριο προσπαθούν να παντρέψουν τον ρεαλισμό του υποκόσμου της Νέας Υόρκης με το κόμικ υπερφυσικό σύμπαν, κάτι το οποίο δείχνουν να καταφέρνουν αλλά χωρίς και τις απαραίτητες εξάρσεις. Καθώς είναι εμφανές από το φινάλε του τελευταίου επεισοδίου, υπήρχαν βλέψεις και για συνέχεια, κάτι όμως που τελικά για ποικίλους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε και η σειρά ολοκληρώθηκε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικών σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε το Cinemano στο Facebook και στο Instagram.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)