Υποβρύχιον: Παπανικολής (1971)


Πολεμική περιπέτεια της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζερβουλάκου, με τους Κώστα Καζάκο, Γιάννη Φέρτη, Αιμιλία Υψηλάντη, Παύλο Λιάρο, Σταύρο Ξενίδη, Άννα Βαγενά. 

Η αληθινή ιστορία του υποβρυχίου "Παπανικολής" και του πληρώματός του που έφεραν εις πέρας μια φαινομενικά ακατόρθωτη αποστολή, παρά την κακή κατάσταση του σκάφους. Καλές οι προθέσεις, προσεγμένη σχετικά η παραγωγή, αλλά το σενάριο βάζει νερά. 

Προσηλωμένο στη δράση του πληρώματος και την πολεμική αφήγηση, αφήνει πίσω κάθε άλλο θέμα, με τις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών του και των ανθρώπων που άφησαν πίσω τους στη στεριά να παραμένουν ισχνές και χωρίς συναισθηματική δύναμη. Είναι φροντισμένα, πάντως, τα δύσκολα γυρίσματα μέσα σε πραγματικό υποβρύχιο, ενώ τα οπτικά εφφέ είναι συμπαθή.

Την είχα προλάβει στην Α' Προβολή στον κινηματογράφο "Κνωσσός" και για τα τότε μάτια μου και τα τότε χρόνια ήταν εμφανής η σοβαρότητα της παραγωγής για τα ελληνικά δεδομένα. Στα συν της ταινίας η έλλειψη πατριωτικών "κραυγών" και ο σχετικός ρεαλισμός στην αφήγηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)