Louder than bombs (2015)


Ελληνικός τίτλος: Ο ήχος της σιωπής

Δραματική ταινία της Memento, σε σκηνοθεσία Γιόακιμ Τρίερ, με τους Ιζαμπέλ Υπέρ, Τζέσι Άιζενμπεργκ, Γκάμπριελ Μπερν, Ντέηβιντ Ντρούιντ, Έημυ Ράυαν, Ντέηβιντ Στράδαιρν. 

Με αφορμή τη διοργάνωση μιας έκθεσης προς τιμήν της διακεκριμένης φωτορεπόρτερ Ιζαμπέλ Ρηντ, τρία χρόνια μετά τον θάνατό της, επιστρέφει στο πατρικό του ο μεγάλος της γιος. Τώρα πια, ξανά μαζί με τον μικρότερο αδελφό του και τον πατέρα του κάτω από την ίδια στέγη, οι τρεις τους καλούνται να ξαναβρούν τις ισορροπίες τους αλλά και να αναθεωρήσουν -ο καθένας για λογαριασμό του- τον τρόπο με τον οποίο θυμούνται αυτήν τη γυναίκα. 

Συγκινητική και ανθρώπινη ταινία, με στόρυ που έχουμε ξαναδεί: αποξενωμένοι συγγενείς που ο θάνατος ενός δικού τους ανθρώπου τους αναγκάζει να βρεθούν ξανά μαζί. Το θέμα είναι πώς το χειρίζεσαι το στόρυ αυτό, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο νορβηγός σκηνοθέτης Γιόακιμ Τρίερ το χειρίζεται με αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση. Το σενάριο που υπογράφουν ο ίδιος και ο εξίσου Νορβηγός και συνεργάτης του, Έσκιλ Βογκτ, μπλέκει με ενδιαφέροντα δραματουργικά τρόπο το χθες με το σήμερα, καθιστώντας τη νεκρή Ιζαμπέλ Υπέρ συνδετικό κρίκο της ιστορίας και φυσικά των ανθρώπων της. Λίγο αποστασιοποιημένο, αποφεύγει τα έντονα δράματα και χρησιμοποιεί πρωτίστως αυτές τις μικρές καθημερινές στιγμές για να περιγράψει τους χαρακτήρες του. Αναμφισβήτητα είναι οι σκηνές ανάμεσα στα δύο αδέρφια που ξεχωρίζουν, με πρώτο στον χορό τον Τζέσσι Άιζενμπεργκ, ο οποίος ναι μεν κινείται στα γνωστά του ερμηνευτικά μονοπάτια. κατορθώνει όμως με κάτι ανεπαίσθητες λεπτομέρειες να αποκαλύψει το βάθος του ήρωα που ερμηνεύει και να μεταδώσει και σε εμάς τη λαχτάρα του να συνδεθεί και πάλι με όλα αυτά που άφησε πίσω του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)