Ενώνει ο πόνος δυο καρδιές (1965) (Α/Μ)


Εναλλακτικός τίτλος: Μόνο για σένα

Δραματική ταινία του Αντώνη Καρατζόπουλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Λυχναρά, με τους Σμαρούλα Γιούλη, Τάκη Εμμανουήλ, Λίλιαν Μηνιάτη, Κώστα Καρρά. 

Ένα παντρεμένο ζευγάρι απομακρύνεται εξαιτίας των επαγγελματικών υποχρεώσεων εκείνου, που τον κρατούν για πολλές ώρες μακριά από το σπίτι. Όταν λαμβάνεται η απόφαση για διαζύγιο, ο καθένας αρχίζει να χαράσσει την πορεία του, όμως η ξαφνική ασθένεια του μικρού τους γιου, τους φέρνει αναγκαστικά και πάλι κοντά. 

Δεν σας κρύβω ότι βρήκα το θέμα της ταινίας αρκετά προχωρημένο με βάση τα κινηματογραφικά και κοινωνικά πρότυπα της εποχής. Παντρεμένο ζευγάρι να οδηγείται στον χωρισμό και μάλιστα χωρίς την ανάμειξη τρίτου, κακόβουλου προσώπου, σπάνια βλέπαμε. Επίσης, άξιος λόγου είναι ο χαρακτήρας της Σμαρούλας Γιούλη, που υποδύεται μια γυναίκα δυναμική και ανεξάρτητη, η οποία μάλιστα είναι αυτή που αποφασίζει για το διαζύγιο, κόντρα στις συμβάσεις των ταλαιπωρημένων γυναικών που υπέφεραν στα χέρια των αντρών τους, στις περισσότερες ταινίες. Το σενάριο του Κώστα Ασημακόπουλου τολμάει να μιλήσει -έστω και ξώφαλτσα- για καρκίνο (και μάλιστα παιδικό) ενώ το φινάλε δεν καταφεύγει σε θαυματουργές λύσεις για να λειτουργήσει φιλικά προς τον θεατή, και στέκει αρκούντως ρεαλιστικό. Στην εκτέλεσή της, βέβαια, η ταινία πάσχει, τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και σε ερμηνείες, αφού παρά τη ρεαλιστική υπόσταση της ιστορίας, διάλογοι και ρόλοι καταφεύγουν στις ευκολίες του ελληνικού μελό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)