Rare exports (2010)


Χριστουγεννιάτικη ταινία τρόμου, σε σκηνοθεσία Τζαλμάρι Χελάντερ, με τους Όννι Τομμίλα, Γιόρμα Τομμίλα, Τόμμι Κορπέλα, Ράουνο Γιουβόνεν, Περ Κρίστιαν Έλλεφσεν. 

Κάπου στη Φινλανδία, στα έγκατα του όρους Κορβατουντούρι, βρίσκεται το πιο καλά κρυμμένο μυστικό της ανθρωπότητας. Μια ομάδα επιστημόνων που πραγματοποιεί ανασκαφές για οικονομικό όφελος, απελευθερώνει το μεγαλύτερο κακό που αντίκρισε άνθρωπος ποτέ. 

Η χώρα του Άι Βασίλη έχει κάθε δικαίωμα να ασχοληθεί κινηματογραφικά με τον μύθο του, δεν συμφωνείτε; Έτσι, λοιπόν, αυτή η ανεξάρτητη και χειροποίητη ταινία (με την καλή έννοια), αφηγείται μια άλλη ιστορία για τον Άγιο των Χριστουγέννων, μίλια μακριά από τον καλοκάγαθο και ντυμένο στα κόκκινα παππούλη της Coca Cola. Και τα καταφέρνει. Το αποτέλεσμα είναι μια τρομακτική χριστουγεννιάτικη ταινία (επ' ουδενί για μικρά παιδιά), με υποβλητική ατμόσφαιρα (συντελεί σε αυτό και το έρημο, χιονισμένο και άγριο τοπίο) που ταυτόχρονα έχει και πλάκα. Με μια λεπτή ειρωνεία, αγωνία αλλά και ένταση, δείχνει με κόντρα ρεαλισμό απέναντι στο υπερφυσικό τις αντιδράσεις των κάπως χοντροκομμένων και σκληραγωγημένων κατοίκων της περιοχής που ψάχνουν να βρουν διέξοδο και από την οικονομική δυστοκία στην οποία εκτέθηκαν ξαφνικά εξαιτίας των γεγονότων. Ο μικρός πρωταγωνιστής είναι απίστευτη φάτσα και -πιστέψτε με- δίνει ρεαλισμό σε αυτήν την απίστευτη ιστορία. Δηλαδή, το επιθυμώ να είναι απίστευτη, γιατί αν είναι αληθινή, ξεχάστε τα Χριστούγεννα όπως τα γνωρίζατε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)