Spider Man (1977)


Ελληνικός τίτλος: Σπάιντερμαν, ο Άνθρωπος-Αράχνη

Κόμικ τηλεταινία της Columbia, σε σκηνοθεσία Ε. Γ. Σουώκχέημερ, με τους Νικολας Χάμοντ, Ρόμπερτ Φ. Σάιμον, Τσιπ Φηλντς, Μάικλ Πατάκι, Χίλλυ Χικς, Άιβορ Φράνσις. 

Ο φοιτητής Πήτερ Πάρκερ, κατά της διάρκεια ενός πειράματος ραδιολογίας, δέχεται το τσίμπημα μιας αράχνης που είχε εκτεθεί σε ραδιενέργεια. Ως αποτέλεσμα, αποκτά τις ιδιότητές της και μπορεί όχι μόνο να σκαρφαλώνει και να κρέμεται από τοίχους, αλλά και να έχει αναλογικά τη δύναμή της. Αναλαμβάνει να πολεμήσει το έγκλημα ως Άνθρωπος Αράχνη, αλλά και να βγάλει κανένα δολάριο παραπάνω, τραβώντας αποκλειστικές φωτογραφίες του υπερήρωα για λογαριασμό της εφημερίδας όπου εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης. Η Marvel "τρυπώνει" πονηρά στον κινηματογράφο και δεύτερο ήρωα από τα κόμικ της, την ίδια χρονιά με τον Χαλκ. 

Η ταινία που σε πολλές χώρες προβλήθηκε στις αίθουσες δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τον πιλότο της τηλεοπτικής σειράς "The amazing Spider Man" που είχε προταθεί στο δίκτυο CBS, και το οποίο τον ενέκρινε, καθώς μετά την επιτυχία της πρώτης σαιζόν του Χαλκ, δεν θα είχε πρόβλημα να φιλοξενήσει και δεύτερο κόμικ υπερήρωα στη συχνότητά του. Παρ' ότι ο ίδιος ο Σταν Λη συμμετείχε ως σύμβουλος στην παραγωγή και μολονότι οι προθέσεις υπήρξαν καλές και σοβαρές, η σειρά κόπηκε μόλις μετά από 13 επεισόδια. Ευτύχησε, όμως στο σινεμά, αφού εκτός του πιλότου, άλλα 4 επεισόδια μονταρίστηκαν ξανά και παρουσιάστηκαν ως δύο αυτόνομες ταινίες που έπαιξαν στις αίθουσες εκτός ΗΠΑ (των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων). 

Ο Νίκολας Χάμοντ, αρκετά όμορφος και geek δεν ήταν κακή επιλογή για να ενσαρκώσει τον κεντρικό χαρακτήρα, όμως όλο το υπόλοιπο καστ προσπαθούσε απλά να αποτυπώσει τις κόμικ φιγούρες στο πανί, χωρίς ιδιαίτερο ρεαλισμό. Στην ταινία που εξετάζουμε εδώ (και που ως πιλότος θα έπρεπε να ξεχωρίζει) λείπει το στοιχείο του εντυπωσιασμού, αφού ούτε ο προϋπολογισμός ούτε τα τεχνικά μέσα της εποχής το επέτρεπαν. Έτσι, βλέπουμε τον Σπάιντερ Μαν να παίζει απλά ξύλο με κάτι κινέζους μπράβους που γνώριζαν κουνγκ φου και να σκαρφαλώνει σε κτίρια. Οφείλουμε πάντως να της αναγνωρίσουμε πως χειρίζεται τους χαρακτήρες με σοβαρότητα και με ενήλικη προσέγγιση.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα από σειρές και ταινίες που βασίζονται σε κόμικς θα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)