Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970)


Δραματική ταινία της Finos, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Ζωή Λάσκαρη, Χρόνη Εξαρχάκο, Γιάννη Φέρτη, Μάνο Κατράκη, Βαγγέλη Σειληνό, Νικηφόρο Νανέρη, Άννα Παϊτατζή, Ελένη Ζαφειρίου, Παντελή Ζερβό. 

Η ζωή μιας παρέας νεαρών φίλων σε μια γειτονιά της Αθήνας αλλάζει άρδην και με τραγικές συνέπειες όταν οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την πόλη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ήταν η σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη και του δικού του "θιάσου" εντός της Finos να γυρίσουν πολεμικό έπος, είδος το οποίο όχι μόνο πήγαινε καλά στα ταμεία, αλλά αποτελούσε και όχημα να περάσουν έμμεσα μηνύματα αντίστασης κατά της Χούντας, όλα καμουφλαρισμένα άψογα κάτω από την πατριωτική αντίσταση στους γερμανούς κατακτητές. Σε αντίθεση με τα πολεμικά δράματα του Φώσκολου ή τις πατριωτικές περιπέτειες άλλων εταιρειών, ο Δαλιανίδης κινείται πολύ έξυπνα και χρησιμοποιεί το ιστορικό περιβάλλον της Κατοχής για να αφηγηθεί ένα προσωποκεντρικό δράμα μιας παρέας νεαρών ανθρώπων, κάτι που γνώριζε και έκανε πολύ καλά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Χαμηλών τόνων και χωρίς κραυγές, η ταινία κυλάει με ενδιαφέρον και συγκίνηση, χωρίς όμως να καταφέρει να αποφύγει και κάποιες υπερβολές -θεμιτές πάντως για τα γούστα των θεατών της εποχής. Οφείλω να του αναγνωρίσω δε πως εκμεταλλεύεται πολύ καλά το ταλέντο και την περσόνα του Χρόνη Εξαρχάκου, όχι μόνο χαρίζοντάς του έναν από τους καλύτερους ρόλους του, αλλά αξιοποιώντας ταυτόχρονα στο έπακρο το τέχνασμα του comic relief χαρακτήρα που οδηγείται στη δραματική κάθαρση.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)