Κινηματογράφοι - Odeon Embassy


Κολωνακιώτικη και διαχρονικά κλασσική αίθουσα, πιστή στο ύφος, τις ταινίες και τον κομψό της διάκοσμο, το Embassy παραμένει ακλόνητο στην Πατριάρχου Ιωακείμ, λίγα βήματα μετά την αριστοκρατική πλατεία της Αθήνας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1962, στο υπόγειο της πολυκατοικίας, με μικρή σχετικά πρόσοψη, αλλά εντυπωσιακή αίθουσα. Υπήρξε ανέκαθεν ο μοναδικός χειμερινός κινηματογράφος στο Κολωνάκι κι αυτό του έδωσε και το χαρακτηριστικό του στίγμα, παράλληλα με το όνομά του, το οποίο σαφέστατα παραπέμπει στις πολλές πρεσβείες που έχουν την έδρα τους εκεί κοντά. Τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στην αλυσίδα της Odeon, γεγονός που έχει ενισχύσει τις τεχνικές του προδιαγραφές, έχει αλλάξει λίγο την επιγραφή της εισόδου, χωρίς όμως να χάσει την ταυτότητα της αισθητικής του (και σοφά). Η κομψότητα πάντοτε διέκρινε την αίθουσα του Embassy, ακόμη και πριν τις κατά διαστήματα ανακαινίσεις, ενώ ανέκαθεν διακρινόταν για την καλή του ακουστική, από τα μονοφωνικά του χρόνια κιόλας. 

Η νέα όψη τς εισόδου με τα γραφιστικά στοιχεία της αλυσίδας Odeon και την μεταλλική επιφάνεια έχει ομολογουμένως τονώσει το μικρό της μέγεθος, δίνοντάς της μια άλλη δυναμική. Η ταμπέλα της ταινίας που προβάλλεται βρίσκεται σταθερά την ίδια θέση, στη μέση της σκάλας που οδηγεί στα ταμείο. Έχει κάμποσες σκάλες το Embassy. Οι πρώτες -διακοσμημένες με φωτογραφίες και αφίσες από τα προσεχώς στους τοίχους- οδηγεί, στο ταμείο. Από εκεί, πραγματοποιείτε στροφή 180 μοιρών και κάποιες σκάλες ακόμα σάς οδηγούν στο μικρό φουαγέ και στο κομψό του μπαρ, σημείο αναφοράς όλα τα χρόνια της λειτουργίας του για τις επιλογές του, πλούσιες ακόμα και σήμερα, επιπλέον αυτών που συναντά κανείς σε άλλες αίθουσες Odeon. Το μπαρ βρίσκεται κάθετα στις πόρτες που σας βάζουν στη αίθουσα, η οποία όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες φορές κι αν πάω στο συγκεκριμένο σινεμά δεν παύει ποτέ να με εντυπωσιάζει και να με γοητεύει.

Παράγωνη, με σχήμα τραπεζίου, με τις δυο πλευρές που πηγαίνουν προς την οθόνη να στενεύουν, η αίθουσα του Embassy είναι σχετικά μεγάλη, κυρίως ως προς το μήκος της -αίσθηση που ενισχύεται από την οφθαλμαπάτη των δύο πλευρών που στενεύουν. Οι καφέ ξύλινες και υφασμάτινες επιφάνειες στους τοίχους, σε συνδυασμό με τον χαμηλό αλλά κομψότατο φωτισμό, δίνουν πραγματικά μια αριστοκρατική αίγλη στο σινεμά. Κάποτε οι πολυθρόνες του ήταν στις ίδιες αποχρώσεις, τώρα όμως είναι σκούρες μπλε, με σταθερό κάθισμα, μεγάλου μεγέθους, πάντοτε σε μονομπλόκ διάταξη. Η οθόνη του Embassy -ακριβώς λόγω του παράξενου σχήματος της αίθουσας- δείχνει μικρή, ειδικά αν την κοιτάτε από το φαρδύ πίσω μέρος. Έχει, όμως πολύ καλό ύψος, για άνετη θέαση και από τις πρώτες σειρές. Η εικόνα που προβάλλεται από το ψηφιακό Dolby Cinema σύστημα με το οποίο είναι εξοπλισμένο το σινεμά είναι λαμπερή και χωρίς ίχνος τεχνουργημάτων, ενώ η ούτως ή άλλως εξαιρετική ακουστική της αίθουσας ενισχύεται από τον Dolby Digital ήχο, με ισχυρή ένταση στα περιφερειακά και πλούσια μπάσα. Το Embassy αποτελεί μέλος των Europa Cinemas.

Μετά τις συνεχείς καραντίνες λόγω του κρονωϊού, το Embassy δεν επέστρεψε ποτέ. Το φθινόπωρο του 2021 επιβεβαιώθηκε πως δεν θα λειτουργήσει ξανά ως κινηματογράφος.

Odeon Embassy

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Περισσότερους θερινούς κινηματογράφους θα βρείτε συγκεντρωμένους εδώ. Για τη συγκεντρωτική λίστα των σινεμά, κλικ εδώ.


Πρόγραμμα του 1989 για την ταινία "Τρελό γουήκεντ στου Μπέρνι" -διανομή: ΕΛΚΕ


Πρόγραμμα του 1990 για την ταινία "Ο κύκλος των χαμένων ποιητών" -διανομή: ΕΛΚΕ


Πρόγραμμα του 1991 για την ταινία "Η διπλή ζωή της Βερόνικα" -διανομή: Προοπτική


Πρόγραμμα του 1991 για την ταινία "Ο ταξιδιώτης" -διανομή: ΕΛΚΕ


Πρόγραμμα του 1991 για την ταινία "Το αντικείμενο της ομορφιάς" -διανομή: Νέα Κίνηση


Πρόγραμμα του 1992 για την ταινία "Τελική ανάλυση" -διανομή: ΕΛΚΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)