The incredible Hulk (1977)


Ελληνικός τίτλος: Ο τερατάνθρωπος

Τηλεταινία της Universal, σε σκηνοθεσία Κέννεθ Τζόνσον, με τους Μπιλ Μπίξμπυ, Σούζαν Σάλλιβαν, Λου Φερίνιο, Τζακ Κόλβιν. 

O επιστήμονας Ντέηβιντ Μπάννερ, υπό τη σκιά του θανάτου της γυναίκας του σε τροχαίο, κατά το οποίο δεν είχε τη δύναμη να τη βοηθήσει, εκτελεί πειράματα στο εργαστήριο για να εντοπίσει υπό ποίες συνθήκες ένας συνηθισμένος άνθρωπος αναπτύσσει δύναμη πέραν της συνηθισμένης. Μελέτες περιστατικών και επιστημονικών στοιχείων τον οδηγούν στο συμπέρασμα πως η ακτινοβολία Γάμμα αποτελεί καταλυτικό παράγοντα, σε συνδυασμό με το γενετικό υλικό του κάθε ανθρώπου. Έτσι, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, "βομβαρδίζει" τον εαυτό του με ακτίνες Γάμμα ώστε να μελετήσει τα αποτελέσματα. Μια λάθος ρύθμιση στη συσκευή αλλάζει την ένταση της ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα ο πράος επιστήμονας να μεταμορφώνεται ακούσια σε ένα πράσινο, ογκώδες πλάσμα με τεράστιο μέγεθος και δύναμη. 

Ο πρώτος ήρωας της Marvel αποκτά σάρκα και οστά στην πρώτη μεγάλη του μήκους ταινία, η οποία "τρύπωσε" ύπουλα στον κινηματογράφο. Κατ' ουσίαν πρόκειται για τον ένα εκ των δύο πιλότων που είχε υποβάλλει η Universal στο CBS για την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά, οι οποίοι μάλιστα εγκρίθηκαν -η δε σειρά έπαιξε για πέντε σαιζόν και έβγαλε συνολικά 85 επεισόδια. Σε κάποιες χώρες εκτός ΗΠΑ, αυτός ο πιλότος, όπως και ο δεύτερος, προβλήθηκαν στους κινηματογράφους (στην Ελλάδα έπαιξε μόνο αυτός εδώ). Πλάκα-πλάκα, δεν είναι κακή ταινία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τι είχε προηγηθεί με τον Σούπερμαν και τον Μπάτμαν. Εδώ οι προθέσεις είναι σοβαρές, το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι πιο ώριμο και επ'ουδενί αυτό της παιδικής ζώνης (αφού στην ουσία για την τηλεόραση γυρίστηκε) και αν εξαιρέσουμε την αλλαγή του ονόματος του ήρωα από Μπρους σε Ντέηβιντ Μπάννερ (επειδή, όπως λέει ο ίδιος ο Σταν Λη, το "Μπρους" θεωρείτο ολίγον γκέυ από τα στελέχη της παραγωγής), η ιστορία μένει όσο το δυνατόν πιο πιστή στο κόμικ. Για λόγους τεχνικών δυσκολιών της εποχής, επιλέγεται σοφά να ενσαρκώνει άλλος ηθοποιός τον επιστήμονα και άλλος τον Χαλκ, οπότε βλέπουμε τον τηλεοπτικό ηθοποιό Μπιλ Μπίξμπυ ως Ντέηβιντ Μπάννερ και τον bodybuilder Λου Φερίνιο να υποδύεται τον Χαλκ. Το πρόβλημα της συγκεκριμένης ταινίας (εφόσον την εξετάζουμε ως ταινία και όχι ως επεισόδιο) είναι πως φαντάζει "λίγη". Με τρεις μόλις βασικούς χαρακτήρες και με ιστορία περιορισμένου βεληνεκούς, αγγίζει μεν σωστά το κόμικ σύμπαν του ήρωα, αλλά απέχει πολύ από το να εντυπωσιάσει από μόνη της.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες και τις σειρές που βασίζονται σε κόμικ, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)