Συννεφιασμένοι ορίζοντες (1968) (Α/Μ)


Δραματική ταινία της Μάρθα Φιλμ, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου, με τους Μάρθα Βούρτση, Αλέκο Αλεξανδράκη, Στέφανο Στρατηγό, Μίμη Φωτόπουλο, Κία Μπόζου, Μίμη Χρυσομάλλη. 

Μια νεαρή γυναίκα από την επαρχία έρχεται στην Αθήνα για να συναντήσει τον μαντρά που εκμεταλλεύεται το φορτηγό της και να συζητήσουν τα οικονομικά τους, καθώς η ίδια χρειάζεται χρήματα για την αποθεραπεία του αδελφού της που είχε εργατικό ατύχημα. Με προφανείς ενδείξεις ότι ο διαχειριστής του φορτηγού της την εξαπατά, η Κατερίνα βρίσκει έναν απρόσμενο σύμμαχο στον οδηγό του φορτηγού της, τον Βαγγέλη. 

Η Μάρθα Βούρτση στην εποχή της μεγάλης της δόξας, είχε ξεκινήσει και δική της εταιρεία παραγωγής. Tο εγχείρημα δεν είχε μεγάλη επιχειρηματική επιτυχία (γύρισε μόλις 5 ταινίες), στις 4 από τις οποίες (όλες δραματικές) έπαιζε η ίδια. Σε επίπεδο παραγωγής, πάντως, δεν είχαν τη φτώχεια των άλλων δακρύβρεχτων τίτλων στους οποίους πρωταγωνιστούσε, ενώ ειδικά τούτη εδώ, οι "ορίζοντες" πρέπει να είναι και από τις καλύτερες. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα και έξω από την πεπατημένη, η ίδια (που ούτως ή άλλως υπήρξε εξαιρετική ηθοποιός) παίζει έναν σχεδόν ολοκληρωμένο ρόλο, μιας δυναμικής μάλιστα γυναίκας, χωρίς υπερβολές και ερμηνευτικές ψευτιές, συνεπικουρούμενη από την εξίσου ρεαλιστική ερμηνεία του Αλέκου Αλεξανδράκη. Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι και ο ρόλος του Κώτσου (Μίμης Φωτόπουλος), αυτού του ταλαιπωρημένου και παραιτημένου από τη ζωή ηλικιωμένου φορτηγατζή που αφηγείται ιστορίες από το παρελθόν, αδειάζοντας το ένα κρασοπότηρο μετά το άλλο, λειτουργώντας όχι μόνο ως comic relief, αλλά και καταλυτικά στην εξέλιξη της ιστορίας. Αν είχαν προσεχτεί περισσότερο οι λεπτομέρειες και δεν είχαμε αυτή τη "βιαστική" έκβαση στο φινάλε, η ταινία θα ήταν ακόμα καλύτερη.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)