From here to eternity (1953) (A/M)


Ελληνικός τίτλος: Όσο υπάρχουν άνθρωποι

Δραματική ταινία της Columbia, σε σκηνοθεσία Φρεντ Ζίννεμαν, με τους Μπαρτ Λάνκαστερ, Μοντγκόμερυ Κλιφτ, Ντέμπορα Κερ, Φρανκ Σινάτρα, Ντόννα Ρηντ. 

Σε ένα στρατόπεδο της Χαβάης το 1941, ένας φαντάρος υπομένει καρτερικά τα καψόνια που του επιβάλλουν επειδή δεν δέχεται να πάρει μέρος στους στρατιωτικούς αγώνες πυγμαχίας, την ίδια στιγμή που ο αξιωματικός του ερωτεύεται τη σύζυγο του διοικητή του στρατοπέδου. 

Το μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Τζέημς Τζόουνς που κυκλοφόρησε το 1951 δημιουργώντας αίσθηση, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη δύο χρόνια αργότερα, σε μια ταινία που έμελλε να μείνει κλασσική και μάλιστα με μία σκηνή (το φιλί του ζεύγους Λάνκαστερ-Κερ στα κύματα), η οποία πλέον θεωρείται εμβληματική. Η Columbia Pictures αγοράζει τα δικαιώματα του βιβλίου και επιστρατεύει τον σκηνοθέτη της μεγάλης επιτυχίας "Το τραίνο θα σφυρίξει τρεις φορές", Φρεντ Ζίννεμαν να μεταφέρει στην οθόνη το σενάριο του Ντάνιελ Τάραντας, γνωστού για μια σειρά από διακεκριμένες ταινίες, με πλέον πρόσφατη τα "Φλογισμένα χείλη" με τους Μαίριλυν Μονρόε, Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ και Ανν Μπάνκροφτ. Και είναι ακριβώς το σενάριο του Τάραντες που δημιουργεί πέντε διακριτούς ρόλους για τους οποίους επιλέγονται ευφυώς και οι καταλληλότεροι ηθοποιοί. 

Απόλυτα ζυγοσταθμισμένο ανάμεσα στο αισθηματικό δράμα και τη στρατιωτική περιπέτεια, αλλά και με τις σωστές δόσεις χιούμορ (χάρη στην κωμική περσόνα που ενσαρκώνει ο Φρανκ Σινάτρα), το φιλμ έχει αυτό το μαγικό άγγιγμα του χρυσού Χόλυγουντ, που δημιουργεί στην ουσία ένα φιλμ που αφορά όλα τα κοινά και ταυτόχρονα έχει κάτι σημαντικό να επιδείξει. Αισθησιακό, τραγικό, με κυρίαρχες τις φιγούρες του πολλά-βαρύ Μπαρτ Λάνκαστερ που κυριεύει με άνεση το πανί, κόντρα στον πιο ευάλωτο και με εσωτερικό πάθος Μοντγκόμερυ Κλιφτ, και με ένα σύνολο χαρακτήρων, όλων φροντισμένων στη λεπτομέρειά τους, όσο μικρός κι αν είναι ο ρόλος τους, το έργο ξεκινά ως στρατιωτικό buddy movie, για να εξελιχθεί σε αισθηματικό δράμα και να φτάσει στη σπουδαία και εντυπωσιακή κορύφωση του φινάλε, με την επιδρομή της ιαπωνικής αεροπορίας στο Περλ Χάρμπορ. Μουσική, φωτογραφία και μοντάζ συντελούν σε αυτό το all time classic χολυγουντιανό διαμάντι.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)