Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες (1960) (Α/Μ)



Κωμωδία της Finos, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Κώστα Χατζηχρήστο, Παντελή Ζερβό, Λαυρέντη Διανέλλο, Τζόλυ Γαρμπή. 

Ο Στέλιος Κοντογιώργης, ένας ράφτης που ζει στην Αθήνα, δέχεται την επίσκεψη του θείου του από το χωριό που τον ενημερώνει πως η βεντέτα με την αντίπαλη οικογένεια των Μακρυκωσταίων καλά κρατεί, και πως το προηγούμενο βράδυ σφάχτηκαν ξανά. Τώρα πια, δύο τελευταίοι έμειναν για να ξεπλύνουν τη ντροπή, ο δειλός ράφτης κι ένα -ακόμη πιο δειλό- ανθρωπάκι, ο Θωμάς Μακρυκώστας, που συμπτωματικά βρίσκεται στην Αθήνα για δουλειές. 

Επιτυχημένο θεατρικό έργο των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, με πρωταγωνιστές τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Απόστολο Αυδή στο Ρεξ, μεταφέρεται στο σινεμά, αυτή τη φορά με τον Κώστα Χατζηχρήστο στον ρόλο του αγαθού και φοβιτσιάρη χωριάτη, καθώς είχε ήδη "πουλήσει" με επιτυχία τον χαρακτήρα του Θύμιου. Έξυπνη ιστορία παρεξηγήσεων, που σατιρίζει την ηλίθια συνήθεια της βεντέτας που μάστιζε την ελληνική κοινωνία, στην οποία ξεχωρίζουν οι έξυπνοι διάλογοι αλλά και οι κεφάτες ερμηνείες των ηθοποιών της (ο Παντελής Ζερβός είναι σκέτη απόλαυση). Η κινηματογραφική διασκευή έχει βγάλει τη δράση από τους θεατρικούς της περιορισμούς, της έχει προσδώσει ρυθμό και νεύρο, αλλά δεν έχει βελτιώσει ουσιαστικά την ιστορία της, η οποία τελειώνει ξαφνικά, με εμφανή έλλειψη ενός μεγάλου φινάλε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)