Un sac des billes (2017)


Ελληνικός τίτλος: Ο δρόμος της διαφυγής

Δραματική ταινία της Gaumont, σε σκηνοθεσία Κριστιάν Ντυγκαί, με τους Ντοριάν Λε Κλες, Μπατίστ Φλεριάλ, Πατρίκ Μπρυέλ, Έλσα Ζύλμπερστάιν, Κεβ Άνταμς, Κριστιάν Κλαβιέ, Σεζάρ Ντομπουά, Εμίλ Μπερλέν, Ζοσλύν Ντεβερσέρ. 

Η οδύσσεια δύο μικρών εβραίων αγοριών, που προσπαθούν για χρόνια ολόκληρα να ξεφύγουν από τους Ναζί στην κατεχόμενη Γαλλία. Πρόκειται για πραγματική ιστορία, βασισμένη μάλιστα στο βιβλίο ενός εκ των δύο αληθινών πρωταγωνιστών, του Ζοζέφ Ζοφό, η οποία είχε μεταφερθεί στο σινεμά άλλη μία φορά το 1975 (άπαιχτη εξ όσων γνωρίζω στην Ελλάδα). Η καινούργια ταινία έχει όλες τις αρετές μιας φροντισμένης σε κάθε λεπτομέρεια παραγωγής, καθώς δε και ένα πολύ καλό καστ συνόλου, που πλαισιώνει τους δύο βασικούς νεαρούς πρωταγωνιστές (εξαιρετική φατσούλα ο 12χρονος Ντοριάν Λε Κλες στον ρόλο του Ζοζέφ). 

Η ιστορία έχει αγωνία, τραγικότητα και ενδιαφέρον, ενώ έρχεται και δένει με την εξαιρετική αναπαράσταση εποχής, τα κοστούμια, τα σκηνικά και τη μουσική. Την ίδια στιγμή, όμως, διαβλέπεις μια κλασσικότροπη ματιά στην κινηματογράφηση που στερεί από την ταινία τη φρεσκάδα μιας σύγχρονης παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή, η αποσπασματικότητα της αφήγησης, ενόσω το φιλμ καλύπτει μια περίοδο τεσσάρων ετών, δεν αφήνει την ιστορία να πάρει ανάσα και να σε παρασύρει στον κόσμο της. Όλα αυτά, όμως, στην τελική δεν ενδιαφέρουν τη ματιά του θεατή, ο οποίος βρίσκεται απέναντι σε μια καλογυρισμένη ταινία που αναμφισβήτητα δεν θα τον κάνει να βαρεθεί λεπτό, θα τον αγγίξει, θα τον συγκινήσει και θα του θυμίσει μια όχι και τόσο μακρινή μαύρη σελίδα της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)