Braqueurs (2015)


Ελληνικός τίτλος: Αδίστακτοι

Περιπέτεια της SND, σε σκηνοθεσία Ζυλιέν Λεκλέρκ, με τους Σαμί Μπουαζιλά, Γκυγιώμ Γκουί, Γιουσέφ Χαζντί, Ρεντουάν Μπεάς, Καϊνά Καρινά, Νταβίντ Σαρασινό. 

Μια μικρή αλλά άκρως αποτελεσματική ομάδα ένοπλων ληστών αναγκάζεται να δουλέψει παρά τη θέλησή της για εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι τους εκβιάζουν κρατώντας ομήρους μέλη των οικογενειών τους. 

Οι Γάλλοι έχουν παράδοση στο καθαρόαιμο αστυνομικό φιλμ, και με τους "Αδίστακτους" το αποδεικνύουν εμπράκτως ακόμη μία φορά. Απλό, λιτό και απέριττο, το φιλμ είναι μια -ας πούμε- πιο ενήλικη εκδοχή των fast and the furious, χωρίς τα φτιασιδώματα και τις ομορφιές που θα χαρακτήριζαν μια αντίστοιχη αμερικανική περιπέτεια. Ένα μάτσο περιθωριακών και αδίστακτων ληστών, με μια ανεπτυγμένη οικογενειακή ηθική, χτυπάει χωρίς δεύτερη σκέψη τη λεία της με σκοπό τα φράγκα, αλλά κοντράρεται με την ακόμα πιο αδυσώπητη συμμορία εμπόρων ναρκωτικών, με αποτέλεσμα σκηνές εντυπωσιακής καταδίωξης και άφθονο πιστολίδι. 

Αυτό που της αναγνωρίζεις επίσης είναι ότι στους διαλόγους της δεν ακούγονται μεγαλοστομίες και εξυπνάδες,ενώ οι χαρακτήρες αποκτούν μια μίνιμαλ υπόσταση ολοκληρωμένης παρουσίας, χωρίς να απαιτούνται φλυαρίες. Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής του φιλμ είναι το ιλιγγιώδες μοντάζ του Μικαέλ Ντυμοντιέ, το οποίο ορίζει τον ρυθμό του φιλμ, χωρίς να ζαλίζει ή να φωνάζει με άχρηστα εφεδάκια τύπου κοιτάξτε πόσο καλός είμαι. Ο Σαμί Μπουαζιλά έχει τη φάτσα και την ελεγχόμενη παρουσία που απαιτείται σε ένα φιλμ του είδους, αλλά αυτός που ξεχωρίζει είναι ο Γκυγιώμ Γκουίξ, με όλο αυτό το νεύρο που αναδίδει το μυώδες σώμα του, σε αντίθεση με μια υπόγεια ευαισθησία και ευγένεια στο βλέμμα. Μόνο να είχαν προσέξει λίγο παραπάνω το συναισθηματικό μέρος της δραματικής κορύφωσης...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)