Η ανθισμένη αμυγδαλιά (1959) (Α/Μ)


Ηθογραφία του Χρήστου Αποστόλου, με τους Κάκια Αναλυτή, Ανδρέα Μπάρκουλη, Νίκο Σταυρίδη, Ρίτα Μουσούρη, Κυβέλη Θεοχάρη, Νίκο Φέρμα, Φραγκίσκο Μανέλλη, Κώστα Ρηγόπουλο. 

Η φανταστική ιστορία πίσω από τη δημιουργία του ποιήματος του Γεωργίου Δροσίνη "Ανθισμένη αμυγδαλιά" μάς μεταφέρει στην Αθήνα του 1880, σε μια γραφική γειτονιά, όπου ο ποιητής γνωρίζει τη μούσα του, μια αθώα και όμορφη κοπέλα, τη Μαρίνα. 

Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Δημήτρη Γιαννουκάκη (ο οποίος υπογράφει και το κινηματογραφικό σενάριο), η ταινία χαρακτηρίζεται από μία ευπρόσδεκτη αφέλεια και έναν γλυκό ρομαντισμό, την ίδια στιγμή που παρουσιάζει έναν μικρόκοσμο χαρακτήρων από την Αθήνα των τελών του 19ου αιώνα. Βέβαια, παρά το μουσειακό ενδιαφέρον της και τις καλές της προθέσεις, η ιστορία φαντάζει αρκούντως απλοϊκή, η παραγωγή είναι πρωτόλεια και οι τεχνικές της ατέλειες σε κάνουν εύκολα να πιστέψεις πως θα μπορούσε να είχε όντως γυριστεί στα χρόνια του Τρικούπη (αν υπήρχε σινεμά τότε). Δυστυχώς, η κόπια που διασώζεται είναι εξίσου στα μαύρα της τα χάλια. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)