Life (2017)


Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας της Columbia, σε σκηνοθεσία Ντάνιελ Εσπινόζα, με τους Τζέηκ Γκύλενχαλ, Ράυαν Ρέυνολντς, Χιρογιούκι Σανάντα, Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Όλγκα Ντιχοβίσναγια, Αριγιόν Μπακάρε. 

Η ομάδα των έξι επιστημόνων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκονται έκπληκτοι μπροστά σε μια τεράστια ανακάλυψη: ένας μονοκύτταρος οργανισμός που εντοπίστηκε στον Άρη, επανέρχεται στη ζωή. Μόνο που αυτό που στην αρχή φέρνει τεράστια χαρά και ενθουσιασμό στην παγκόσμια κοινότητα, εξελίσσεται σε εφιάλτη τόσο για τους επιβαίνοντες στον διαστημικό σταθμό όσο και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. 

Ξεχάστε τις ανοησίες που ενδεχομένως διαβάσατε ότι θυμίζει Alien και τα λοιπά. Ναι, εντάξει, έχουμε μια ομάδα ανθρώπων στο διάστημα, παγιδευμένους, απέναντι σε μια εχθρική μορφή ζωής. Αυτό δεν κάνει το Life να γίνεται Alien, διότι τότε δεν θα έπρεπε να γυριστεί ποτέ ξανά ταινία με αντίστοιχο θέμα. Ίσα-ίσα που προς τιμήν τους, δεν κάνουν τίποτα που να θυμίζει σε ύφος, κινηματογράφηση και ατμόσφαιρα το τερατάκι του Ρίντλεϋ Σκοτ. Αντιθέτως δε, έχουμε και μια πολύ καλογυρισμένη εναρκτήρια σεκάνς, με φαινομενικά μονοπλάνα που οπτικοποιούν με απόλυτο ρεαλισμό τη ζωή μέσα στον διαστημικό σταθμό, ενώ δίνουν το στίγμα των ρυθμών της ταινίας. 

Είναι γρήγορο φιλμ, με δράση και ένταση, που δεν ποντάρει ντε και καλά στο κλειστοφοβικό του χώρου, αλλά περισσότερο στην απομόνωση, όταν πέφτει το σύστημα τηλεπικοινωνιών. Εκεί που τα χαλάει λίγο είναι στο εντελώς αναμενόμενο των χαρακτήρων που μοιάζουν να βγήκαν από εγχειρίδιο σεναριογράφου (ο οικογενειάρχης, η αποφασισμένη, ο αλλέγκρος τύπος, ο ήρωας, ο ρομαντικός επιστήμων κ.λπ.), αλλά και σε κάτι γλυκανάλατα που ακούγονται προς το φινάλε και τα οποία μοιάζουν εκτός τόπου και χρόνου. Κατά τα άλλα, ως ταινία καταδίωξης και επιβίωσης σε έναν κλειστό χώρο περισσότερο και λιγότερο ως θρίλερ, η ταινία σε κρατάει με την εξέλιξή της, φαντάζει κατά το δυνατόν αληθοφανής (άρα και πιο επικίνδυνη η απειλή), ενώ στο φινάλε της σε ξεγελά ευχάριστα (ή δυσάρεστα, αν είναι να μιλήσουμε για το μέλλον μας στον πλανήτη). 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)