Η παριζιάνα (1969)


Μουσική κωμωδία της Finos, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Ρένα Βλαχοπούλου, Έρρικα Μπρόγερ, Κώστα Καρρά, Χρόνη Εξαρχάκο, Ρία Δελούτση, Δημήτρη Καλλιβωκά, Βαγγέλη Σειληνό. 

Η Πελαγία, μοδίστρα στη Νέα Φιλαδέλφεια, απηυδισμένη από τις παραξενιές των πελατισσών της, αποδέχεται την πρόταση της αδελφής της και πηγαίνει στην κοσμική Μύκονο, ως Πελαζί, σχεδιάστρια μόδας εκ Παρισίων. Για κακή της τύχη, στο ίδιο νησί βρίσκεται ο υπάλληλος του υφασματάδικου από το οποίο ψωνίζει, που όμως κι αυτός προσποιείται τον γιο βιομηχάνου, για να προσελκύσει πλούσιες νύφες. 

Μετά την τριετή της απουσία στην Καραγιάννης-Καρατζόπουλος, η Ρένα Βλαχοπούλου επιστρέφει στην εταιρία του Φίνου, ο οποίος την καλοσωρίζει με ένα πλούσιο, "έγχρωμον", (σχεδόν) μιούζικαλ του Δαλιανίδη, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της. Ο Μίμης Πλέσσας επιστρατεύεται για τη μουσική και τα τραγούδια, τα οποία ερμηνεύουν οι συνήθεις ύποπτοι Μαρινέλλα και Γιάννης Πουλόπουλος, και η ταινία κάνει μεγάλη επιτυχία. Κωμωδία παρεξηγήσεων ως επί τω πλείστον, έχει για μεγάλο της ατού την πρωταγωνίστριά της που βρίσκεται σε μεγάλα (και πιο ώριμα) αυτοσχεδιαστικά κέφια, και κάποιες έξυπνες ατάκες που ανταλλάσσει κυρίως με τον Χρόνη Εξαρχάκο. Δυστυχώς, όμως, το εγχείρημα στο δεύτερο μέρος ξεφουσκώνει, με τα αστεία να χοντραίνουν και ένα (απίστευτο) φινάλε που σέρνεται, καθώς η ιστορία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Στις αφίσες των "προσεχώς" της εποχής, βλέπουμε πως ο αρχικός τίτλος ήταν "Παριζιάνα απ' τα Τρίκαλα", που ευτυχώς, όμως, εγκαταλείφθηκε. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)