Άννα Ροδίτη (1948) (Α/Μ)


Δραματική ταινία της Ανζερβός, σε σκηνοθεσία Γιάννη Φιλίππου και Μιχάλη Γαζιάδη, με τους Καίτη Πάνου, Λάμπρο Κωνσταντάρα, Γιάννη Πρινέα, Δήμο Σταρένιο, Λάλα Ιακωβίδη, Νίκο Ματθαίο. 

Ρόδος, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: ο υποπλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού, Άρης Γαλανός, φτάνει με μυστική αποστολή στην ιταλοκρατούμενη Ρόδο και παίρνει τη θέση του αξιωματικού Τζοβάνι Ρετσίνι, με τη βοήθεια της Άννας Ροδίτη την οποία και ερωτεύεται. Είναι πραγματικά απίστευτο τι μπορούσε να βγάλει το ελληνικό σινεμά, μόλις 3 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου και σε μια χώρα επιεικώς διαλυμένη. 

Σοβαρότατη παραγωγή, πλούσια, με πλήθος εξωτερικών γυρισμάτων στη Ρόδο (τα εσωτερικά είχαν γίνει στα στούντιο της Εταιρείας στη Φιλοθέη), φροντισμένη φωτογραφία, σωστή καθοδήγηση ηθοποιών και λειτουργικό μοντάζ, παρά τις όποιες τεχνικές αδυναμίες της εποχής. Βέβαια, στην υπόθεση χωλαίνει, καθώς όλα γίνονται με μια περίσσια ευκολία και αφέλεια, την ίδια στιγμή που ο ιταλός αξιωματικός παρουσιάζεται εντελώς ως καρικατούρα, μειώνοντας τη δραματική ένταση. Είναι κατανοητό, πάντως, το ότι οι δημιουργοί της ταινίας αντικατόπτριζαν το ευρύτερο κλίμα και τη συλλογική ματιά ενός λαού που μόλις είχε βγει από μια πενταετή κόλαση. Παρακολουθείται ευχάριστα, παρ' όλα αυτά, κυρίως δε για την ιστορική της αξία και τα πλάνα της εποχής, ενώ σε κάνει να αναρωτιέσαι τι διάολο συνέβη στο ελληνικό σινεμά τα χρόνια που ακολούθησαν και κατέληξε όπως κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)