Una mujer fantástica (2017)


Ελληνικός τίτλος: Μια φανταστική γυναίκα

Δραματική ταινία της Participant, σε σκηνοθεσία Σεμπαστιάν Λέλιο, με τους Ντανιέλα Βέγκα, Φρανσίσκο Ρέγες, Λουίς Νιέκο, Αλίν Κούπενχάιμ, Νικολάς Σααβέντρα. 

Η νεαρή Μαρίνα, σερβιτόρα σε εστιατόριο στο Σαντιάγο της Χιλής και περιστασιακά ερασιτέχνις τραγουδίστρια, μοιράζεται τη ζωή της με τον 57χρονο Ορλάντο. Ερωτευμένοι και οι δυο τους, γιορτάζουν τα γενέθλιά της σε ένα εστιατόριο και λίγες ώρες μετά ο Ορλάντο πεθαίνει από ανεύρυσμα. Ξαφνικά, η ζωή της Μαρίνας γκρεμίζεται συθέμελα. Η τέως σύζυγος του Ορλάντο τής ζητά πίσω το αυτοκίνητό του, ο γιος του τής παίρνει τον σκύλο, ενώ οφείλει να τους παραδώσει και το διαμέρισμα. Σαν κερασάκι στην τούρτα, η οικογένεια δεν της επιτρέπει να παραστεί στην κηδεία, καθώς δεν ήταν δυνατόν να εκτεθούν στο σκάνδαλο ο Ορλάντο να τους έχει εγκαταλείψει για μία τρανς. 

Πρόκειται για μια δεξιοτεχνικά γραμμένη, δομημένη, γυρισμένη και ερμηνευμένη ταινία, φανταστική, όπως και η γυναίκα του τίτλου της. Ο σκηνοθέτης αφηγείται απερίσπαστος την ιστορία του, χωρίς κραυγές, χωρίς υποδείξεις, χωρίς "δασκαλίκι", και κατευθύνει άψογα τους ηθοποιούς του σε δουλεμένες διαλογικές σκηνές. Είναι και το σενάριο που βοηθά (το έχει γράψει ο ίδιος μαζί με τον Γκονζάλο Μάζα), καθώς προσφέρει αβίαστα καθημερινούς και χρήσιμους στην εξέλιξη διαλόγους, ενώ προσφέρει όλες τις απαραίτητες ανάσες και παύσεις για να επιτρέψει στο δράμα να κορυφωθεί έως την κάθαρση. 

Εξαιρετική η Ντανιέλα Βέγκα στον ρόλο της Μαρίνας, που μολονότι απόλυτα συνειδητοποιημένη, κουβαλάει μέσα της τον πόνο της απόρριψης και της πραγματικότητας της εμφάνισής της ("έχω δάχτυλα ουραγκουτάνγκου" λέει σε μια στιγμή). Παγιδευμένη σε ένα κορμί που και η ίδια αποφεύγει να βλέπει στην ολότητά του (τι όμορφη και σπαρακτική εικόνα αυτή με τον καθρέφτη ανάμεσα στα πόδια της), η γυναίκα αυτή είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει αυτό που της αναλογεί: μια χούφτα αναμνήσεις, τον σκύλο της και το αναφαίρετο δικαίωμά της να αποχαιρετήσει τον άντρα που αγάπησε. Απόμακρη, με όλη την πίκρα και την αγωνία να βγαίνουν στο βλέμμα και να πηγάζουν από μέσα της, η πρωταγωνίστρια γεμίζει με λάμψη την οθόνη, με μια ερμηνεία σπουδαία και εσωτερική. Πολύ καλή εξίσου η Αλίν Κούπενχάιμ στον ρόλο της τέως συζύγου του Ορλάντο, ενώ σπαρακτικός (όσο και αχώνευτος) ο Νικολάς Σααβέντρα στον ρόλο του γιου του, με αυτό το βλέμμα αποστροφής και απορίας. Στην παραγωγή της ταινίας συναντάμε και τον Πάμπλο Λαρραίν, σκηνοθέτη μεταξύ άλλων της "Τζάκι" του "Νο" και του "Νερούδα".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)