ΑΙΘΟΥΣΕΣ - Ατλαντίς Classic Cinemas (2 αίθουσες)

Αίθουσα 1 -Γιώργος Τζιώτζιος
Αίθουσα 2 (3D)



Είναι πραγματική έκπληξη αυτό το σινεμά. Και εννοώ έκπληξη ευχάριστη. Από ένας άχαρος και απρόσωπος κινηματογράφος στην κάποτε ισχυρή πιάτσα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, έχει μετατραπεί σε έναν από τους ομορφότερους της Αθήνας, ενώ αποτελεί υπόδειγμα ανακαίνισης και μετασκευής των χώρων του σε δύο αίθουσες, χωρίς μάλιστα να ανήκει σε κάποια αλυσίδα. Την ίδια στιγμή η προσθήκη του "classic cinemas" στο όνομά του αντικατοπτρίζει αυτό που το Ατλαντίς είναι σήμερα στην πραγματικότητα: δύο κλασσικοί, αλλά ταυτόχρονα όμορφοι και τεχνικά εξελιγμένοι κινηματογράφοι. 

Το Ατλαντίς, όπως και η γειτόνισσά του η Νανά, ξεκίνησε ως θερινό, το 1965. Σχετικά πολύ σύντομα, μετατράπηκε σε χειμερινό 12μηνης λειτουργίας, με πλαϊνά ανοίγματα και συρόμενη οροφή για το καλοκαίρι. Ήταν άχαρο, όμως, το κτίριο, γρήγορη κατασκευή και χωρίς το παραμικρό ίχνος πολυτέλειας. Το ίδιο άχαρη και η αίθουσα, μεγάλη και λειτουργική, αλλά τίποτα περισσότερο. Το θαύμα είναι πως ενόσω τα σινεμά της περιοχής έκλειναν ή γκρεμίζονταν το ένα μετά το άλλο, το Ατλαντίς επέμενε. Όσο κι αν τα σημάδια του χρόνου ήταν εμφανή, όσο κι αν οι συνθήκες της αγοράς και οι απαιτήσεις των θεατών άλλαζαν ολοκληρωτικά, το σινεμά παρέμενε εν λειτουργία, με ισχυρούς τίτλους Α' Προβολής. Ο επιμένων νικά, κατά πως φαίνεται, και μάλιστα θριαμβεύει, αφού το 2005 επιτελείται το θαύμα. Το Ατλαντίς ανακαινίζεται και "σπάει" σε δύο αίθουσες. Κι εκεί που ενδεχομένως θα περίμενε κανείς ένα "σπάσιμο" της σειράς, τα αποτελέσματα απλά εντυπωσιάζουν.

Σε γωνιακό κτίριο επί της Βουλιαγμένης, ακριβώς επάνω από τον σταθμό του μετρό της Δάφνης. σε κομβικότατο σημείο, ο κινηματογράφος στέκει αρχοντικός και κυρίαρχος στη θέση του. Η πρόσοψή του, μετά την ανακαίνιση είναι πραγματικά εντυπωσιακή, κλασσική αλλά και σύγχρονη ταυτόχρονα, ενώ δεν έχει καμία σχέση με το παλιότερο κτίριο το οποίο φαίνεται αν κοιτάξετε από το πλάι. Το όνομα του σινεμά εμφανίζεται μεγάλο στη κεντρική θέση της επάνω πλευράς (κάποτε υπήρχε εκεί και το λογότυπο της Odeon, καθώς το Ατλαντίς έχει μπει-βγει 2 φορές στα σινεμά της αλυσίδας), ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν μεγάλες ταμπέλες που κατά καιρούς είτε προωθούν τα τεχνικά "καλούδια" των αιθουσών (όπως τώρα) είτε φιλοξενούν ταμπλώ από τις ταινίες της χρονιάς. Ακριβώς κάτω από τις μεγάλες επιγραφές δεξιά και αριστερά, εξίσου μεγάλου μεγέθους στέκουν οι επιγραφές με τις ταινίες που προβάλλονται την τρέχουσα εβδομάδα, αριστερά η ταινία της αίθουσας 1 και δεξιά της 2, όπως δηλώνει ευκρινώς και η σήμανση. 

Η γωνιακή θέση του κτιρίου και η κατωφέρεια του κάθετου δρόμου γεννούν την ανάγκη για ανισοϋψή σκαλοπάτια που οδηγούν στο ταμείο που θα βρείτε στην εξωτερική πλευρά, στα αριστερά σας, πριν τις γυάλινες πόρτες της εισόδου. Μόλις τις διασχίσετε περνάτε σε ένα μικρό σχετικά φουαγέ υποδοχής, απέναντι ακριβώς από τις πόρτες της αίθουσας 1 (που από το 2016 έχει πάρει το όνομα του αδικοχαμένου Γιώργου Τζιώτζιου). Το φουαγέ, όμως, εκτείνεται κατά πολύ σε μήκος προς τα δεξιά σας και οδηγεί τόσο στο κομψό και πλήρως εξοπλισμένο μπαρ όσο και στην αίθουσα 2 που βρίσκεται ουσιαστικά στην άλλη πλευρά του κτιρίου. Για να καταλάβετε, η αίθουσα 2 είναι φτιαγμένη τρόπον τινά κάθετη πίσω από την οθόνη της 1. Στο πλαίσιο της ανακαίνισης και για την απρόσκοπτη ροή εισόδου-εξόδου των θεατών της αίθουσας 2 αλλά και την κίνηση προς το μπαρ, έχει κατασκευαστεί και ένας ημι-εξωτερικός διάδρομος, με γυάλινο τοίχο. 

Η αίθουσα 1 "Γιώργος Τζιώτζιος" εντυπωσιάζει με το που θα περάσετε την είσοδό της χάρη το μέγεθος της οθόνης της, αλλά και με την ημικυκλική διάταξη των μπλε αναπαυτικών καθισμάτων της, σε τρία μπλοκ, με δύο ημικυκλικά κάθετους διαδρόμους ανάμεσά τους. Σκούρο μπλε χρώμα στους τοίχους ολόγυρα από την οθόνη, που "σπάνε" από τις έντονα φωτισμένες λευκές ηχοκαλυπτικές επιφάνειες δεξιά και αριστερά δίνουν μια όμορφη ατμόσφαιρα, κάπως μυσταγωγική, στην αίθουσα. Η προβολή είναι ψηφιακή της Dolby, ενώ θα σας εντυπωσιάσει η εξαίρετη ακουστική του χώρου, με τον βαθύ Dolby Digital EX ήχο.

Η μικρότερη αίθουσα 2 έχει άλλη γοητεία. Με ξύλινες επιφάνειες στους τοίχους αλλά και στα καθίσματα των πράσινων καθισμάτων θυμίζει αίθουσα μουσικής. Η οθόνη είναι μεγάλη και βρίσκεται μέσα σε σκηνή, σε καλό ύψος απέναντι από τις πολυθρόνες που απλώνονται μπροστά της σε δύο μπλοκ. Εξαιρετικής ποιότητας και η ψηφιακή προβολή της Dolby στην αίθουσα 2, με δυνατό και καθαρό Dolby Digital ήχο με σωστά περιφερειακά. Η αίθουσα 2 υποστηρίζει και τρισδιάστατη προβολή , επίσης με σύστημα Dolby. 

H "Ατλαντίς" είναι η μεγάλη χειμερινή αδελφή των θερινών Σινέ Δάφνη και Cine Μαργαρίτα.


Ατλαντίς Classic Cinemas
Λεωφόρος Βουλιαγμένης 245, Δάφνη
Στάση μετρό: Δάφνη (γραμμή 2)
Στάσεις λεωφορείων: Καλογήρων (γραμμές 218, 790, Α3), Γυμναστική Ακαδημία (γραμμές 790, Α3), Σταθμός Δάφνης (γραμμές 112, 131, 206, 217, 219, 229, 237, 816), Παπαναστασίου (131, 141, 217, 218, 229)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)