Και εγένετο Sphera


Η Ελλάδα απέκτησε την πρώτη της premium κινηματογραφική αίθουσα. Και το όνομα αυτής: Sphera. Η τάση έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, ειδικά μετά την εξάπλωση των αιθουσών ΙΜΑΧ. Τι εννοούμε με τον όρο "premium αίθουσα"; Πολύ απλά, μια κινηματογραφική αίθουσα (μεμονωμένη ή εντός multiplex) που πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές αισθητικής και τεχνικής υποστήριξης εικόνας και ήχου. 

Πρώτη η Dolby έσπευσε να δημιουργήσει το δικό της format για premium αίθουσες που τις ονόμασε Dolby Cinema. Ακολούθησε η Real D με το format "Luxe", μια πιο ευέλικτη και οικονομική λύση για τους αιθουσάρχες, καθώς προσέφερε περισσότερες εναλλακτικές στον εξοπλισμό, τη στιγμή που η Dolby απαιτούσε -και λογικό ήταν- μόνο τον δικό της. Η γενική ιδέα μιας premium αίθουσας (ώστε να δικαιολογεί και το ακριβότερο εισιτήριο) είναι πως εγγυάται άριστες συνθήκες προβολής άρρηκτα προσαρμοσμένες στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας, σε ένα άλλης αισθητικής περιβάλλον που την κάνουν να διαφέρει από τις υπόλοιπες. Η κατασκευή της υπόκειται σε συγκεκριμένες ντιρεκτίβες και προδιαγραφές και η λειτουργία της οφείλει να την καθιστά ουσιαστικά διαφορετική και ανώτερη των απλών αιθουσών, όσο καλές κι αν είναι αυτές.

Η δική μας premium αίθουσα λέγεται Sphera και αποτελεί πατέντα του γαλλικού κολοσσού ψηφιακής τεχνολογίας Ymagis, με διεθνή παρουσία σε 24 χώρες του κόσμου. Η Ymagis δεν ήταν άγνωστη στη Village, καθώς σε εκείνη είχε αναθέσει προ διετίας την εγκατάσταση του συστήματος Dolby Atmos σε τέσσερις από τις αίθουσές της (Mall, Ρέντη, Άγιο Δημήτριο, Θεσσαλονίκη). Για την πρώτη Sphera στην Ελλάδα (αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη) επελέγη φυσικά η αίθουσα 7 του Mall, η VMax, λόγω χωρητικότητας και μεγάλης οθόνης. Είναι σαφές άλλωστε πως στις premium αίθουσες το μέγεθος μετράει. Η παλιά VMax όπως την ξέραμε ξηλώθηκε ολοκληρωτικά και έχουν μείνει μόνο οι τοίχοι, οι έξοδοι του κλιματιστικού και το πάτωμα. Η 270 τ.μ. οθόνη φυσικά και βρίσκεται κυρίαρχη στη θέση της, μέσα στο μαύρο τοπίο της αίθουσας (απαραίτητο για την απρόσκοπτη παρακολούθηση της ταινίας, αφού τίποτα δεν πρέπει να αποσπά το μάτι). Μαύροι τοίχοι, μαύρη οροφή και μαύρες δερμάτινες πολυθρόνες, με τεράστια άπλα και άνεση αποκλειστικά σχεδιασμένες για τη συγκεκριμένη αίθουσα. Το μέγεθος από τις νέες πολυθρόνες φανταστείτε ότι ευθύνεται και για τη μείωση των θέσεων σε 661 σε σχέση με την παλιά διάταξη (είχε περίπου 800). 

Η "μαυρίλα" όμως δεν είναι ορατή προτού αρχίσει η ταινία, γιατί εκεί αναλαμβάνει δράση ο νέος ambient κρυφός led φωτισμός ο οποίος, σε συνδυασμό με την προβολή του λογότυπου "Sphera" στην οθόνη κάνει την αίθουσα να πάλλεται με όμορφες και εντυπωσιακές κυματιστές κινήσεις. Το ambi light συνοδεύει και το πρώτο μέρος της προβολής, "μιμούμενο" την κίνηση και τα χρώματα των διαφημίσεων και των trailer επάνω στους πλαϊνούς τοίχους. Πλάκα έχει. 

Από τεχνικής άποψης, η Sphera έχει όλα τα καλά του Θεού: 4K ψηφιακή προβολή ταυτόχρονα από 2 προτζέκτορες για πλήρη ανάλυση και στο τελευταίο τετραγωνικό εκατοστό της οθόνης, τεχνολογία επεξεργασίας χρωμάτων Eclair Color HDR, ενώ φυσικά υποστηρίζει και προβολή 3D. Ο ήχος τώρα είναι εξίσου επουράνιος... κυριολεκτικά, όμως, αφού τα ηχεία οροφής αναλαμβάνουν δράση στις προβολές ταινιών με μίξη Dolby Atmos, ενώ η ειδική επιφάνεια στους τοίχους, σε συνδυασμό με τα ολοκαίνουργια ηχεία μπροστά και πίσω από την οθόνη εγγυώνται τον πιο κρυστάλλινο ήχο που έχετε ακούσει, ικανό να αποδώσει με εξαιρετική καθαρότητα και το φτερούγισμα μιας μύγας ή το τρίξιμο του ξύλου, την ίδια στιγμή που όταν ξυπνάει το subwoofer δονείσαι σύγκορμα. 

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι οι εξής:
απλή προβολή: €10
3D ή Dolby Atmos προβολή: €11
3D + Dolby Atmos προβολή: €12
Δεν ισχύει η προσφορά 50% της Cosmote για τις Τετάρτες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)