ΑΙΘΟΥΣΕΣ - Ζέα



All time classic κινηματογράφος του Πειραιά και ο μοναδικός ακόμα εν λειτουργία -μαζί με το Σινεάκ- μετά τον ολοκληρωτικό αφανισμό της τεράστιας και σημαντικής κινηματογραφικής πιάτσας της πόλης. Η Ζέα ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1968, στη Μαρίνα της Ζέας (εξ ου και το όνομα), ελαφρώς παράκεντρη και μικρούλα σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγαθήρια του Πειραιά που απλώνονταν στο Πασαλιμάνι ή κοντά στο Δημοτικό Θέατρο. Παρά τη θέση της (πιο πέρα από τη βασική πιάτσα, σε ισόγειο πολυκατοικίας αντί σε αυτόνομο κτίριο και ούτε καν επί του κεντρικού δρόμου της Μαρίνας, αλλά σε μια παράλληλο), η Ζέα πέτυχε. Υπήρξε επί σειρά ετών βασικός κινηματογράφος Α' Προβολής του Πειραιά και μάλιστα με διακριτό πρόγραμμα που δεν το μοιραζόταν με τους άλλους. Για πολλά χρόνια τη θυμάμαι βασικό "μαγαζί" των "Αμερικανών" της CIC & United Artists (της σημερινής UIP), να παίζει μεγάλους τίτλους.  Διαβάζω για την ενδιαφέρουσα αρχική διακόσμηση των χώρων και ένα ενυδρείο που δέσποζε στην υποδοχή, αλλά δυστυχώς δεν την είχα επισκεφθεί στην πρώτη της περίοδο. Όταν η λαίλαπα άρχισε να παρασύρει τους κινηματογράφους του Πειραιά στον αφανισμό, ούτε η Ζέα κατόρθωσε να αντισταθεί. Έκλεισε κι αυτή μαζί με τους υπόλοιπους, λες και και είχε ληφθεί μαζικά η απόφαση ο Πειραιάς να μείνει χωρίς κινηματογράφους. Στα χρόνια της παύσης έγιναν κάποιες προσπάθειες επαναλειτουργίας της, αλλά χωρίς στόχο και αποτέλεσμα. Τα φώτα της Ζέας έσβησαν κάποια στιγμή κι αυτά για πάντα. 

Να, όμως, που η θέση της στο ισόγειο (και ελαφρώς υπόγειο) της πολυκατοικίας, την έσωσαν. Εκεί που τα μεγαθήρια κατεδαφίζονταν ή μετατρέπονταν σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα, το μικρό μέγεθος της Ζέας και η όχι τόσο κεντρική θέση της δεν υπήρξαν παράγοντες θελκτικοί για άλλου είδους εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα το σινεμά να παραμένει αλώβητο. Σκοτεινό μεν, αλλά αλώβητο. Ιδανική ευκαιρία για τους νέους επιχειρηματίες που ανέλαβαν να την αναμορφώσουν και να την επαναλειτουργήσουν -με επιτυχία κατά πώς φαίνεται- το 2014. Η μικρή Ζέα ανάβει και πάλι τα φώτα της και παρουσιάζει ένα νέο, σύγχρονο αλλά και κομψό πρόσωπο. Η λιτή και μικρή της είσοδος επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, σχεδόν στη συμβολή της με την Ακτή Μουτσοπούλου λάμπει από τους έντονους προβολείς που φωτίζουν την τεράστια επιγραφή με το όνομα του σινεμά στη νέα του λογοτύπηση και η οποία καλύπτει όλο το πλάτος της εισόδου. Φωτεινές επιγραφές με τις τεχνικές προδιαγραφές της αίθουσας, αφίσες από τα προσεχώς και ταμπλώ με φωτογραφίες επί του πεζοδρομίου σηματοδοτούν την υποδοχή σας σε αυτόν τον κομψό αλλά μια σταλιά χώρο. Μόλις δυο βήματα από την τζαμένια πόρτα θα συναντήσετε το ταμείο και κολλητά του σε θέση "γάμμα" το μπαρ, πλούσια εξοπλισμένο. Στα αριστερά του συμπλέγματος "ταμείο-μπαρ" θα βρείτε έναν μικρό και κομψά διακοσμημένο χώρο αναμονής με λίγες θέσεις και τραπεζάκια. Αν δεν προλάβετε να βρείτε θέση εκεί, μπορείτε πάντα να χαζέψετε το ράφι με τα dvd bargains όπου θα βρείτε ενδιαφέροντες τίλους, μεταχειρισμένους μεν αλλά σε εξαιρετικά καλή τιμή. 

Η πρόσβαση στην αίθουσα γίνεται από τα σκαλιά δεξιά του μπαρ, όπως μπαίνετε. Είτε θα τα ανεβείτε προς τον εξώστη είτε θα τα κατεβείτε προς την πλατεία. Η διαμόρφωση της αίθουσας της Ζέας είναι "μοιρασμένη" μεταξύ εξώστη και πλατείας (θυμίζει λίγο το Άστρον των Αμπελοκήπων στον τομέα αυτό), οπότε δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν τον μεγάλο εξώστη για να παρακολουθήσουν την ταινία στην υπερυψωμένη και ικανοποιητικού μεγέθους σινεμασκόπ οθόνη, η οποία ίπταται επάνω από μια σκηνή (άκρως εξυπηρετική και για τις θεατρικές παραστάσεις που πλέον φιλοξενεί το σινεμά). Σκούρο μπλε ύφασμα στις πολυθρόνες (σε τρία μπλοκ και με δύο κάθετους διαδρόμους ανάμεσά τους στην πλατεία), σκούροι τοίχοι γύρω από την οθόνη αλλά και κόκκινο στις πλαϊνές επιφάνειες δίνουν μια industrial modern όψη στην αίθουσα. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στον τεχνικό εξοπλισμό του κινηματογράφου, με την εικόνα να λάμπει αψεγάδιαστη από το ψηφιακό σύστημα προβολής της Dolby που χρησιμοποιείται. Το 2017 αναβαθμίστηκε ριζικά και ο ήχος, που έγινε πολυκάναλος Dolby Digital, με ισχυρή ένταση, καθαρότητα, ολόσωστο διαμοιρασμό στα περιφερειακά και δυνατό subwoofer.

Ζέα
Χαριλάου Τρικούπη 39, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς
Στάσεις λεωφορείου και τρόλλεϋ: Τζάνειο (γραμμή 904), Αρχαίο Θέατρο (γραμμές 300 & 904) -πιο μακρινές: Λιμήν Ζέας (γραμμή 20), Πλατεία Κανάρη (γραμμές 906 & 909), Φιλελλήνων (γραμμές 906 & 909), Βρυώνη (γραμμή 040)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)