The Nile Hilton incident (2017)


Ελληνικός τίτλος: Κάιρο εμπιστευτικό

Αστυνομική ταινία των Wild Bunch/Atmo, σε σκηνοθεσία Ταρίκ Σαλέχ, με τους Φαρές Φαρές, Μαρί Μαλέκ, Γιάσερ Αλί Μαχέρ, Αχμέντ Σελίμ, Χάνια Αμάρ. 

Στο ξενοδοχείο Nile Hilton του Καΐρου, μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται νεκρή μέσα στο δωμάτιό της. Αναγνωρίζουν στο πρόσωπό της μια διάσημη τραγουδίστρια, αλλά παρατηρείται μια βιάση από την εισαγγελία να χαρακτηριστεί η υπόθεση ως αυτοκτονία, παρ'ό,τι μια καθαρίστρια, πρόσφυγας από το Σουδάν, υπήρξε μάρτυρας της δολοφονίας. Όμως, ο φιλόδοξος αλλά και διεφθαρμένος (όπως όλοι) αστυνομικός, και ανιψιός του Διοικητή, που έχει αναλάβει την υπόθεση, έχει βρει το αποδεικτικό ενός φωτογραφείου για την εμφάνιση ενός φιλμ και συνεχίζει την έρευνα από μόνος του. Χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν το πράττει για λόγους ευθιξίας ή ως πιθανότητα να βγάλει περισσότερα λεφτά, ο Νορεντίν μπλέκει σε μια υπόθεση εκβιασμών υψηλών προσώπων της αιγυπτιακής κοινωνίας, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας πανίσχυρος βουλευτής. Στο μεταξύ, εντείνονται τα γεγονότα που θα οδηγούσαν στο ξέσπασμα της αραβικής άνοιξης στη χώρα..

Πείτε μου τώρα πως θα σας περνούσε από το μυαλό ότι θα βλέπαμε ένα καθαρόαιμο αστυνομικό έργο, με κάμποσα νουάρ στοιχεία, από την Αίγυπτο! Και πως όχι απλά θα το βλέπαμε,αλλά θα ήταν και πολύ καλό. Δεν έχεις παρά να θαυμάσεις τη στρωτή αλλά και πυκνή πλοκή του, τις προσεγμένες ερμηνείες όλων των ηθοποιών, την ατμοσφαιρική, αλλά διόλου επιτηδευμένη κινηματογράφηση και κυρίως το δέσιμο της μυθοπλασίας με τα πραγματικά γεγονότα που άλλαξαν τη χώρα. Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Φαρές Φαρές, εξαίρετος ηθοποιός και σπουδαία φάτσα, με διεθνή καριέρα που τον φέρνει από το Zero Dark Thirty στο Rogue One, και από το Child 44 στο Κοινόβιο του Τόμας Βίντεμπεργκ. Υποβοηθούμενος από το σενάριο που του δίνει έναν ολοκληρωμένο ρόλο στα χέρια του, ο Φαρές Φαρές πλάθει έναν υπέροχο Νορεντίν Μοσταφά, έναν μπάτσο μοναχικό, που διχάζεται ανάμεσα στο καθήκον για την αλήθεια και το βόλεμα, και ανάμεσα στην απόδοση της δικαιοσύνης και την προσωπική του ανέλιξη. Χωρίς ίχνος υπερβολής, παίρνει την ταινία επάνω του, έχοντας τη στήριξη ενός συνόλου από δομημένους β΄ρόλους, δουλεμένους με προσοχή, οι οποίοι αποτελούν τους κόμπους που συνθέτουν τον καμβά του μυστηρίου. Από την ταινία λείπουν οι εξυπνάδες, μολονότι έχει χιούμορ, ενώ το αμιγώς αιγυπτιακό περιβάλλον είναι πλήρως απαλλαγμένο από την οποιαδήποτε αίσθηση και παγίδα φολκλόρ. Σύγχρονο, καλό αστυνομικό, με γρήγορους ρυθμούς, έξυπνα μπολιασμένο με ιστορικά γεγονότα που ενισχύουν την αληθοφάνειά του και με στοιχεία κοινωνικοπολιτικού σχολιασμού, άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξέλιξη και τον μύθο της ταινίας. Θα ήθελα λίγη μεγαλύτερη ένταση στο φινάλε, το οποίο βρήκα κάπως υποτονικό -όχι από μόνος μου γιατί έτσι μου ήρθε, αλλά γιατί η ίδια η ταινία δημιουργεί την προσδοκία μιας μεγαλύτερης κορύφωσης. Είναι, όμως, βαθιά τραγικό, αφού βλέπεις μέσα σε μια στιγμή το αδιέξοδο μέλλον του ήρωα αλλά και ολόκληρης της χώρας. Για την ιστορία, τα γυρίσματα του φιλμ ολοκληρώθηκαν στην Καζαμπλάνκα, μετά την απαγόρευση από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)