Moka (2016)


Ελληνικός τίτλος: Η γυναίκα με τη Μερσεντές

Δραματική ταινία της Pyramide, σε σκηνοθεσία Φρεντερίκ Μερμού, με τους Εμμανυέλ Ντεβός, Ναταλί Μπαι, Νταβίντ Κλαβέλ, Ολιβιέ Σαντρώ, Ντιάν Ρουξέλ. 

Μια γυναίκα που έχασε τον γιο της σε τροχαίο, ψάχνει να βρει τον οδηγό που τον χτύπησε και μετά τον άφησε αβοήθητο στον δρόμο. Με τη βοήθεια ενός ντετέκτιβ που είχε μιλήσει με αυτόπτη μάρτυρα, βρίσκει τον τύπο και το χρώμα του αυτοκινήτου και σταδιακά εντοπίζει και τους ιδιοκτήτες του: η Μερσεντές χρώματος μόκα ανήκει στην ιδιοκτήτρια ενός αρωματοπωλείου που ζει με τον σύντροφό της και την έφηβη κόρη της. Βρίσκοντας διάφορες προφάσεις πλησιάζει την οικογένεια, έτοιμη να πάρει την εκδίκησή της. 

Το βιβλίο της Τατιάνα ντε Ροναί θα μπορούσε να γίνει και θρίλερ στα χέρια ενός άλλου σκηνοθέτη. Ο Φρεντερίκ Μερμού, όμως, επιλέγει μια άλλη προσέγγιση, περισσότερο εσωτερική και διαπροσωπική, με όλη τη δράση να επικεντρώνεται στις κατά μέτωπο συνομιλίες των δύο πρωταγωνιστριών, στα βήματα ταινιών του Κλωντ Σαμπρόλ. Με το βάρος να πέφτει σχεδόν όλο στην ερμηνεία της Εμμανυέλ Ντεβός, με έναν ρόλο που πηγαίνει γάντι στην ψυχρή και ολίγον τι ψυχωσική κοψιά της, η ταινία διερευνά τον ανθρώπινο πόνο της απώλειας, τη δίψα μιας μάνας για εκδίκηση και συνάμα την εγκατάλειψη και τη μοναξιά από όπου κι αν προέρχονται. Μπορεί η Ντεβός να είναι η πρωταγωνίστρια, είναι όμως η Ναταλί Μπαι που κλέβει την παράσταση, με μια ερμηνεία λεπτοδουλεμένη, που κρύβει κάτω από το μονίμως χαμογελαστό και άψογα μακιγιαρισμένο πρόσωπό της (ένεκα του επαγγέλματος), την αφέλεια μιας μεγαλοαστής μακιγιέζ στο καρτποσταλικό Εβιάν, την απογοήτευση μιας γυναίκας που μεγαλώνει και τον φόβο της εγκατάλειψης και της μοναξιάς της. 

Κουβαλάει μια πίκρα η ταινία, πολύ καλά αποτυπωμένη, και μια εσωτερική αγωνία. Κάπου μπορεί να σας φανεί ότι χάνει τον δρόμο της. αλλά έρχεται η κάθαρση του φινάλε και μπαίνουν όλα στη θέση τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)