Ο τελευταίος αιχμάλωτος (1970) (A/M)



Δραματική ταινία της NIKMA Films σε σκηνοθεσία Άγγελου Γεωργιάδη, με τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Πέρυ Ποράβου, Φρόσω Κοκκόλα, Έφη Οικονόμου.

Όταν οι Γερμανοί βρίσκονται στο κατόπι του για να αποτρέψουν το σαμποτάζ που ετοιμάζει η ομάδα του, ο Ντίνος, τραυματισμένος και αβοήθητος, χτυπά την πρώτη πόρτα που βρίσκει μπροστά του. Για καλή του τύχη, η Μάρθα, η ανάπηρη κοπέλα που ζει στο σπίτι αυτό τού προσφέρει καταφύγιο και τον κρύβει στο υπόγειο έως ότου φύγει η περίπολος. Μετά από μία εβδομάδα ανάρρωσης. ο Ντίνος ετοιμάζεται να φύγει, όταν ακούγονται και πάλι Γερμανοί έξω από το σπίτι. Η Μάρθα πηγαίνει να μάθει τι συμβαίνει αλλά ευτυχώς οι στρατιώτες ήταν εκεί για να συλλάβουν ένα μαυραγορίτη. Μέχρι να επιστρέψει όμως στο σπίτι, μια ιδέα γεννιέται στο μυαλό της. Λέει στον Ντίνο ψέματα πως οι Γερμανοί είχαν έρθει για αυτόν στη γειτονιά, ώστε να τον αναγκάσει να μείνει μαζί της, φοβούμενη πως εάν φύγει από το σπίτι θα τον χάσει για πάντα.

Να μία καλή ιδέα που όμως έγινε μια κακή ταινία. Ξεκινά και σκέφτεσαι "επιτέλους, να κάτι διαφορετικό και έξυπνο" ενώ δεν μπορείς να πάψεις να ελπίζεις πως θα δεις κάτι σαν το "Misery" με αντιστασιακό περιτύλιγμα γερμανικής κατοχής. Πολύ γρήγορα βέβαια οι ελπίδες γκρεμίζονται, αφού το σενάριο χάνεται σε επαναλαμβανόμενες σκηνές μεγαλόστομης φλυαρίας, ενώ όταν κάποια στιγμή ο Ντίνος βγαίνει έξω (ναι, ξέρω, spoiler alert), οι διάλογοι είναι του τρελού, η ιστορία δεν έχει καμία λογική, ενώ χάνεται και η αίσθηση του χρόνου, αφού τα πλάνα είναι σύγχρονα της εποχής που γυρίστηκε η ταινία, αλλά από πουθενά δεν συνάδει να έχει μείνει έγκλειστος ο ήρωας τόσα χρόνια στο υπόγειο. Και το φινάλε ως ιδέα είναι πολύ ωραίο, δυστυχώς όμως η εκτέλεση του όλου είναι καταστροφική. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)