Valkyrie (2008)



Ελληνικός τίτλος: Επιχείρηση Βαλκυρία

Πολεμική περιπέτεια της MGM/UA σε σκηνοθεσία Μπράυαν Σίνγκερ, με τους Τομ Κρουζ, Κέννεθ Μπράνα, Μπιλ Νάι, Τομ Γουίλκινσον, Κάρις βαν Χώυτεν, Τόμας Κρέτσμαν, Τέρενς Σταμπ, Έντι Ίζαρντ.

Γερμανία, 1944. Με τους Συμμάχους να κερδίζουν διαρκώς έδαφος, μια κάστα αξιωματούχων της Βέρμαχτ αποφασίζει πως πρέπει να ρίξουν οι ίδιοι το καθεστώς του Χίτλερ, προτού η χώρα υποστεί συντριπτική ήττα. Για τον σκοπό αυτό, στρατολογείται ο Συνταγματάρχης Κλάους βον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος είναι και από την πλευρά του πεπεισμένος πως η Γερμανία μπορεί να περισώσει όσα περισσότερα μπορεί μόνο με τον Χίτλερ εκτός κάδρου. Έτσι, ενεργοποιεί το Σχέδιο Εσωτερικής Ασφαλείας "Βαλκυρία", παραλλαγμένο όμως ούτως ώστε να επιτρέπει στους συνεργούς του να αναλάβουν τον έλεγχο του Βερολίνου και ολόκληρης τη χώρας μετά τον θάνατο του Φύρερ. 

Το χρυσό παιδί του Χόλυγουντ εκείνα τα χρόνια, ο Μπράυαν Σίνγκερ, αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο αποτύπωνε στην οθόνη μια πραγματική ιστορία, ενδεχομένως όχι τόσο γνωστής, η οποία αν είχε αίσια έκβαση θα είχε αλλάξει το αποτέλεσμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ενδεχομένως τον ρου της Ιστορίας. Το σενάριο αναλαμβάνουν ο "συνήθης ύποπτος" συνεργάτης του Σίνγκερ, ο Κρίστοφερ ΜακΚουέρυ και ο Νέηθαν Αλεξάντερ, οι οποίοι φέρεται να έκαναν ενδελεχή έρευνα για να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες της απόπειρας, τόσο μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις συγγενών των συνωμοτών, όσο και ξεφυλλίζοντας αρχεία της Γκεστάπο και των Ες Ες. Την ίδια στιγμή, στο πλευρό του Τομ Κρουζ επιστρατεύεται ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών που το άκουσμα των ονομάτων τους και μόνο προσέδιδε κύρος στην ταινία που υπήρξε μία από τις πολυαναμενόμενες της σαιζόν. Το τελικό αποτέλεσμα, πάντως, μένει μετέωρο μεταξύ του ιστορικού θρίλερ αγωνίας και του δράματος δωματίου. Μολονότι το θέμα αυτό καθ' εαυτό προφέρει τις ευκαιρίες για δράση και σασπένς, ο δρόμος που επελέγη -ενδεχομένως για να μην χαρακτηριστεί η ταινία "ανούσιο blockbuster δράσης"- ήταν πιο ήπιων τόνων με τη "δράση" να εξελίσσεται πίσω από κλειστές πόρτες και σε διαδρόμους. Από την άλλη όμως, δεν τη λες και δράμα χαρακτήρων ή ερμηνειών τη "Βαλκυρία", οπότε η αίσθηση που σου αφήνει είναι ανάμικτη. Όχι επειδή αυτό που βλέπεις δεν είναι καλό, μα γιατί αντιλαμβάνεσαι πόσο καλύτερο θα μπορούσε να είναι. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)