L'héritier (1973)



Ελληνικός τίτλος: Ο κληρονόμος

Δραματική περιπέτεια σε σκηνοθεσία Φιλίπ Λαμπρό, με τους Ζαν-Πωλ Μπελμοντό, Κάρλα Γκραβίνα, Ζαν Ροσφόρ, Σαρλ Ντεννέ, Ζαν Ντασαϊγύ, Μωρήν Κέργουιν, Φρανσουά Σωμέ.

Μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του, ο Μπαρτ Κορντέλ επιστρέφει στο Παρίσι από τη Νέα Υόρκη για να τακτοποιήσει τις επαγγελματικές εκκρεμότητες ως ο μοναδικός κληρονόμος. Με δραστηριότητες στον χώρο των media αλλά και της χαλυβουργίας, ο Κορντέλ είναι ο 20ός πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, παντρεμένος με την κόρη ενός πανίσχυρου ιταλού επιχειρηματία με ενεργή εμπλοκή στην πολιτική ζωή. Κατά την άφιξή του στο Ορλύ, ανακαλύπτει ότι κάποιος πήγε να του "φορτώσει" μια βαλίτσα με ναρκωτικά, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα μια πανέμορφη κοπέλα που είχε γνωρίσει στο αεροπλάνο. Όταν αργότερα αποκαλύπτεται πως ο θάνατος του πατέρα του δεν οφείλετο σε ατύχημα αλλά πως επρόκειτο για δολοφονία, ο Κορντέλ αποφασίζει να κινήσει γη και ουρανό για να ανακαλύψει αυτούς που έχουν βάλει την οικογένειά του στο στόχαστρο.

Γυναικάς, πάμπλουτος playboy μπλεγμένος σε ιστούς συνωμοσίας και δολοφόνων, ο Μπαρτ Κορντέλ είναι ρόλος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Μπελμοντό, ο οποίος εκείνη την εποχή μεσουρανούσε στο σινεμά ως αριστοκράτης action hero. Στο μεταξύ, μετά από μια περίοδο ανάλαφρων και αρκούντως χιουμοριστικών περιπετειών, είχε ήδη αρχίσει να "σκοτεινιάζει" τους ρόλους του, καθώς οι ταινίες που πρωταγωνιστούσε είτε γίνονταν πιο βίαιες είτε καταπιάνονταν με πιο ουσιώδη θέματα είτε και τα δύο. Στην προκειμένη περίπτωση, η πολιτική διαφθορά, η άνοδος της ακροδεξιάς και η εμπλοκή πολιτικών στη χαλιναγώγηση των ΜΜΕ είναι κάποιοι από τους άξονες γύρω από τους οποίους εξελίσσεται το κουβάρι της ιστορίας, σε ένα σενάριο (Ζαν Λανζμάν και Φιλίπ Λαμπρό) που εκμεταλλεύεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες των '70s αλλά και τον πρωταγωνιστή του αφού -κακά τα ψέματα- επάνω του είναι όλη η ταινία. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει δε το ότι παρ' ότι γυναικάς και μάλιστα με δύο ερωμένες στην ταινία, παρτεναίρ του είναι ο κολλητός του και συνεργάτης του, Ντέηβιντ Λόβενστάιν, τον οποίο υποδύεται ξεχωριστά ο Σαρλ Ντεννέ. Στυλιζαρισμένο ντεκουπάζ, λειτουργικό και με ενδιαφέρον το μοντάζ (Κλωντ Μπαρουά), ενώ τη σκοτεινιά του φιλμ και το τραγικό φινάλε κοντράρει η μουσική του Μισέλ Κολομπιέ. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.
Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, κλικ εδώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)